Zdravlje

Otkrijte je li vam tijelo kiselo uz pomoć cikle: Evo kako!

Interesantno je da cikla može pomoći da odredite razinu kiseline u stomaku. Sve što vam treba je pojedete ovo povrće, a onda provjerite boju urina.

Ako vam je mokraća bistra, znači da imate normalne količine kiseline u stomaku. Ako imate ružičast urin, kiselina u stomaku je prilično slaba.

Ako nemate dovoljno kiseline u stomaku, nećete moći pravilno probaviti proteine, a oni će ući u tanko crijevo u obliku fragmenata proteina, a ne aminokiselina.

Stoga ovo može dovesti do niza problema od kojih je najčešći propusno crijevo. Ovaj sindrom se obično razvija kada čestice glutena naprave rupe u tankom crijevu, što omogućava da neprobavljeni sastojci hrane dođu do krvotoka.

Pored povećanog rizika od ulaska u crijeva, nepravilna apsorpcija vitamina B12 također može dovesti do umora. Drugim riječima, ne samo da će se vaši problemi razvijati, već ćete biti umorni i iscrpljeni cijelo vrijeme.

Međutim, ne treba brinuti! Pošto vam cikla daje osnovne informacije o tome imate li dovoljno kiseline u tijelu ili nemate, na vama je da ovaj problem riješite.

Ako je vaš urin ružičast nakon konzumiranja cikle, to znači da vam je pH nizak. Ako je tako, treba napraviti sljedeće:

1. Pijte dvije šalice vode 15 do 30 minuta prije jela

Voda prije jela daje vašem stomaku “jastuk” koji ga štiti od kiseline.

2. Popijte gutljaj organskog jabučnog octa

Pijte jabučni ocat neposredno prije obroka kako biste smanjili kiselost želuca. Koristite žlicu octa i čašu vode.

Prednosti konzumiranja cikle

Osim što pružaju više informacija o kiselom stanju organizma, cikla ima širok spektar zdravstvenih koristi. Evo nekih od njih:

1. Antikancerogena svojstva

Pojedini pacijenti koristili su prah cikle razmućen u vodi, a to je dovelo do skupljanja tumora. Sok od cikle ima snažan nutritivni profil pun antioksidanata, folne kiseline i kalija.

2. Najbolja hrana

Cikla je jedna od 5 zdravih namirnica. Ona poboljšava probavu, libido, snižava visok krvni tlak i td.

3. Borba protiv upale

Zbog visokog sadržaja betaina, hranljive materije koja štiti proteine, stanice i enzime, cikla se također uspješno bori protiv upale, štiteći unutrašnje organe i sprječava razvoj kronične bolesti.

4. Detoks podrška

Pigmenti u cikli podržavaju proces detoksikacije tijela faze II, u kojem su toksini vezani za druge molekule kako bi bili isključeni iz tijela.

(stil.kurir.rs)