KulturaSvetVesti

Oskar 2019: “Roma” i “Miljenica” favoriti

U noći između nedelje i ponedeljka u Dolbi teatru u Los Anđelesu biće održana 91. ceremonija dodele Oskara, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke.

U kategoriji za najbolji film ove godine je nominovano osam filmova.

Favoritima sa po 10 nominacija se smatraju britanski film “Miljenica”, crna komedija o političkim intrigama i igrama moći na dvoru kraljice Ane u 18. veku i Roma”, nostalgični osvrt na život jedne kućne pomoćnice u domu srednjeg staleža u Meksiko Sitiju.

“Miljenica” je dobila i tri nominacije za glumačke nagrade. Olivija Kolman je kandidatkinja za najbolju glumicu. Za sporednu žensku ulogu nominovane su i Ema Stoun i Rejčel Vajs.

Ipak, sam broj nominacija ne garantuje da će neko i dobiti nagradu za najbolji film, jer za to glasa 8.200 članova Akademije iz različitih oblasti, kaže scenarista i reditelj Marej Horvic za Glas Amerike.

“Crni klanovac” Spajka Lija, oštra satira o rasizmu u Americi i kandidat za šest Oskara, dok je za sedam Oskara nominovan “Crni panter”, film o superheroju, Rajana Kuglera.

“Zvezda je rođena” dobila je osam nominacija, među kojima za najbolji film, kao i za glavnu mušku ulogu za Bredlija Kupera, dok je lejdi Gaga nominovana za glavnu žensku ulogu kao i originalnu pesmu za “Shallow.”

Film o grupi Kvin, “Boemska rapsodija” takođe je nominovan za najbolji film, a Rami Malek za najboljeg glumca.

U kategoriji najboljeg filma je i “Zelena knjiga”, čije su zvezde VIgo Mortensen i Maheršala Ali nominovani za glavnu i sporednu ulogu…kao i “Potpredsednik” – koji je doneo i nominacije za glavnu mušku ulogu Kristijanu Bejlu, Ejmi Adams za sporednu žensku ulogu, a Adamu Mekeju za režiju.

Diznijevi “Incredibles 2” i “Ralph Breaks the Internet” su u trci za najbolji animirani film.

(tanjug.rs / Getty Images)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *