Lični razvoj

Osho: “Ne tražite pažnju. Živite tako, da vas niko ne primjećuje.”

Živite tako, kao da ne postojite.

​Ne tražite pažnju. Živite tako da vas niko ne primjećuje. Živite tako, kao da ne postojite. Krećite se tako da vaše pokrete niko ne čuje, da niko čak ni ne posumnja da ste tu. Tek tada ćete stići do eksplozije koja se naziva duhovnost. U suprotnom, ego će uvijek, kao blok od teškog kamena, blokirati mogućnost eksplozije. On će vas razjedati iznutra.

Zašto tražite pažnju? Zato što nijeste sigurni u sebe, ne znate ko ste. Ali kako da znate ko ste pomoću pažnje? Ne možete saznati ko ste, gledajući u ogledalo, ne možete da znate ko ste, gledajući u oči drugih – bilo da vas cijene ili kritikuju – te oči nisu ništa bolje od ogledala: prijateljske, neprijateljske, ali sve su to samo ogledala.

Picture

​Treba da spoznate sebe direktno, neposredno.

Treba da uđete unutra.

​Ego živi pažnjom. To je lažna pojava. Shvatite ego i izađite iz njega. A kada izađete iz njega, unutra vas će se probiti novi kvalitet jasnosti, tišina koja prevazilazi sve razumevanje, ćutanje – prirodno spontano ćutanje i blaženstvo počinju da se manifestuju u vama, unutrašnjim plesom. I ne postoji drugi ples, i nema druge ekstaze.

Osho

(bebamur.com)