PolitikaVesti

Orban: Srbija je potrebnija Evropskoj uniji, nego EU Srbiji

Ubeđen sam da je Evropskoj uniji potrebnija Srbija, nego što je Srbiji potrebno članstvo u Evropskoj uniji, koja bez Srbije nije celovita, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

„Srbija je ključna država, EU nije celovita bez Srbije i moj stav je da će ovo otvaranje granica koje smo pokazali iz pravca Evropske unije prema Srbiji doprineti što bržoj integraciji Srbije u Evropskoj uniji“, rekao je Orban u intervjuu za Radio-televiziju Panon, prenosi Tanjug.

On je istakao i „da je nedvosmisleno da bez Srbije nema garancija za bezbednost Evrope“.

Podsetio je da su u protekle četiri godine srpsko-mađarski odnosi podignuti na tako visok nivo na kojem se danas nalaze.

Između dva naroda, rekao je Orban, postoji burna istorija i zato je bilo potrebno da se uloži napor da se izgradi neophodno poverenje i prijateljstvo.

„U Srbiji su sada na vlasti oni koji to osećaju. Zbog toga je naš interes da u Srbiji na vlasti uvek budu naši prijatelji i mogući saveznici sa kojima možemo da gradimo zajedničku budućnost. To nije uvek tako bilo, niti će uvek biti. Treba poštovati tu izuzetnu mogućnost da su sada upravo takvi ljudi u vladi i u vlasti u Beogradu”, kazao je on.

Potrebna stabilna Vlada Srbije, koja razume Mađare

Zbog toga je, dodao je Orban, u interesu Mađarske da Srbija ima stabilnu, uravnoteženu i snažnu vladu, sa ljudima koji razumeju Mađare i znaju da Srbi zajedno sa Mađarima žele da stvore sebi bolju budućnost.

„Istovremeno i da kod nas ovde na vlasti budu oni koji znaju da ako želimo lepšu budućnost za Mađare, možemo je stvoriti zajedno sa Srbima“, naglasio je Orban

Viktor Orban je istakao i važnost privredne saradnje Srbije i Mađarske. On smatra da Vojvodina ima veliki potencijal za kvalitetan život i Srba i Mađara.

„Ima mogućnosti za to da se dobri odnosi koji su izgrađeni u politici, stvore što više prednosti i za Srbe i za Mađare. Važno je da se mi ovde u Pešti, ne usredsredimo samo na Vojvodinu, već i na čitavu Srbiju. Moramo da imamo u vidu i srpsku vladu i mađarski kapital ne sme da se zaustavi samo u Vojvodini, nego da pokuša na teritoriji čitave Srbije da stvori što više mešovitih preduzeća“, istakao je Orban.

„Predsednik Vučić, koji ima velike zasluge u kvalitetu sadašnjih kontakata uvek kaže da treba ići i dalje od Vojvodine“, rekao je Orban.

Premijer Mađarske posebnu pažnju u razgovoru posvetio je i predstojećim izborima u Vojvodini, posebno pozivajući mađarsko biračko telo da iskoristi svoje biračko pravo i glasa za svoje kandidate.

Mađarska je i ovog puta podržala Savez vojvođanskih Mađara, ali i njenog lidera Ištvana Pastora.

„Ozbiljno političko iskustvo, prošlost, reference, rukovodstvo u Vojvodini ima samo SVM koji je sposoban da u najširem mogućem krugu okupi Mađare, a mi iz Budimpešte uvek treba da podržavamo mađarsko jedinstvo“, kaže Viktor Orban.

(tanjug)