DruštvoKulturaVesti

OPENS će obuhvatiti preko 200 aktivnosti i 500.000 mladih

NOVI SAD – Obeležavanje Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope poeće 26. januara, kada će biti svečano otvaranje u Sinagogi, paralelno će se održavati tri konferencije sa partnerima iz Evrope, jedna radna akcija, a sve će kulminirati besplatnim koncertom u Spensu za 10.000 mladih.

Koordinator projekta “Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019 – OPENS” Vukašin Grozdanović naglašava da je to velika šansa za Novi Sad, Novosađane, za omladinske organizacije, za mlade da pokažu sve što znaju vezano za omladinsku politiku, aktivnosti, programe koje sprovode, ali i da se postavi temelj za budućnost.

“Mi ćemo ove godine sprovesti zajedno sa svojim partnerima preko 200 aktivnosti i planiramo da uključimo preko 500.000 mladih iz cele Evrope. Aktivnosti će biti u Novom Sadu, na teritoriji Srbije, Evrope, a nekokliko programa imaćemo i u SAD i u Aziji. Imaćemo priliku da promovišemo Novi Sad, a sve zarad toga da bi postavili temelj održive omladinske politike, koja će uspostaviti kontinuirane programe koji će ogovoriti na potrebe mladih”, rekao je Grozdanović Tanjugu.

On je najavio izgradnju Omladinskog centra za omladinske oprganizacije u Kineskoj četvrti na 2.000 kvadrata i dodao da im je želja da model po kome je Novi Sad postao omladinska prestonica Evrope, bude primenljiv i u drugim gradovima u Srbiji kao primer dobre prakse.

Grozdanović je rekao da će tokom ove godine 42 njihova partnera sprovesti 47 projekata – radionice, seminare, obuke, baviće se zaštitom životne sredine kroz piknike u parkovima Novog Sada i na Fruškoj gori.

“Otvorili smo Omladinski centar za LGBT mlade, imamo savetovalište za mlade koji imaju probleme sa HIV-om ili zavisnošću od psihoaktivnih supstanci, nekoliko programa koji će biti namenjeni direktno njima. Bavićemo se i zdravom ishranom sa studentima i srednjoškolcima, imamo organizacije koje će obučavati mlade kako da pišu projekte i povlače novac iz fondova EU”, rekao je on.

Imamo konferenciju “50 novih ideja za Evropu” koju organizujemo u partnerstvu sa zemljama u regionu, najavio je Grozdanović i pomenuo i različite TV i radio emisije, koncerte, festivale boja, svetlosti, strit-art umetnosti.

Kada su pre tri godine krenuli da analiziraju šta treba unaprediti u omladinskoj politici u gradu, konstatovali su da ne postoji funkcionalna Kancelarija za mlade, gradonačelnikov Savet za mlade, Novosadski omladinski forum, mladi nisu bili uključeni u komisiju u okviru koje se odlučuje o sredstvima za lokalani akcioni plan.

“Sve smo to postavili kao stvari koje treba promeniti. Smatrali smo da treba da bude veći budžet za mlade, da se konkursi raspisiju početkom godine i insisitirali smo da se sprovodi više istraživanja o potrebama mladih”, objasnio je Grozdanović.

Istraživanje na uzorku od 1.000 mladih u Novom Sadu pokazalo je da je više od 60 posto njih informisano o programima, ali samo 15 posto učestvuje u programima i samo jedan posto kreira programe.

“To je ono što želimo da promenimo u narednom periodu, da se poveća broj mladih koji kreiraju programe, koji učestvuju u procesima donošenja odluka da bi se osećali kao značajan deo društva i svake godine ćemo raditi istraživanje da vidimo koliko smo napredovali ka ostvarivanju tih ciljeva”, rekao je Grozdanović.

Najveći problem mladih, kaže, i dalje je nezaposlenost zbog čega su pokrenuli nekoliko programa koji treba da doprinesu pronalasku posla, da pruže informacije o tome kako da se dođe do posla i dobije neformalno obrazovanje.

Grozdanović je podvukao da im je cilj da u partnerstvu uprave grada i omladinskih organizacija pokušaju da naprave održiv model koji će prerasti u instituciju ili resursni centar koji će ostati i nakon završetka ove godine i odgovarati na potrebe mladih.

“U proteklom periodu veliko znanje i iskustvo se okupilo oko ovog projekta i gledamo da taj kapacitet zadržimo i da ostane koristan i u budućnosti”, naglasio je Grozdanović.

(tanjug.rs / foto: Aleksandar Milutinovic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *