Turizam

OPATIJA: ISTARSKA LEPOTICA

Opatija (ital. Abbazía) je grad u Republici Hrvatskoj, u Primorsko-goranskoj županiji. Ime Opatije potiče od benediktinske opatije, koja je ovde osnovana u 15. veku. Benediktinci su u ovom kraju imali nekoliko manastira, pa su 1506. godine podigli crkvicu i mali samostan za svog opata, kraj samog mora. Nazvali su je opatija Sv. Jakova, pa se mesto oko zdanja vekovima nazivalo Opatija Sv. Jakova kod Priluke. Opatija se nalazi u krajnjem severozapadnom delu Istre, pored obale riječkog zaliva Кvarnera i nedaleko od Rijeke.

foto: sestadimenzija.net

 S obzirom na klimatske pogodnosti Opatije i privlačnost njene okoline, mnogi predstavnici austrijske aristokratije zainteresovali su se za podizanje vila u Opatiji. Pre toga riječki patricij Skarpa podigao je vilu Anđolinu (1844) u bujnom prirodnom parku mediteranske vegetacije Opatije, koji je privlačio mnoge izletnike. Skarpa je proredio gustu šumu i zasadio egzotična stabla sekvoje, čempresa, magnolija, pinija, kedrova itd. Inicijativom Uprave južne železnice Opatija je počela da se uređuje kao zimski Beč. Uprava je otkupila vilu Anđolino, izgradila veliki hotel, pa je Opatija postala morsko klimatsko odmaralište i lečilište. Godine 1889.

foto: sestadimenzija.net

Opatija je proglašena lečilištem.  More i ugodno podneblje dve su glavne prirodne komponente koje su podstakle turizam u Opatiji. Srednja januarska temperatura od 4,7 °C i stalno zelena okolina naselja čine Opatiju i odličnim zimovalištem.  Planina Učka zadržava vlagu i oblake, koje donose zapadni vetrovi, pa je u Opatiji količina padavina manja, a osunčavanje veće nego u susednoj Rijeci. 

foto: sestadimenzija.net

Opatija, šarmantan primorski grad bogate istorije i kulture, oaza je mnogih prekrasnih lokacija, spomenika, šarolikih parkova i idiličnih vila koje čekaju na vas. Uživajte u otkrivanju prekrasne Opatije, njenih jedinstvenih crkvica, vila i skladno uređenih parkova. Upoznajte šarm nezaobilazne Ulice slavnih i omiljene uvale zvane Portić, te se slikajte s čuvenom Devojkom s galebom.

(sestadimenzija.net)