Običaji i verovanja za Bogojavljenje

Bogojavljenje je dan kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan, a ovaj praznik je jedan od najvažnijih hrišćanskih datuma. Prate ga brojni običaji, od kojih je svakako najpoznatiji plivanje za časni krst.

Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča, koji je pripremao ljude za dolazak Mesijin i krštavao one koji su se pokajali na obalama Jordana.

Tada je prvi put ostvareno Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji je, prema verovanju, rekao: “Ovo je Sin moj”. Sin Božiji je kršten u reci, a Sveti duh je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Bogojavljenje Srbe najčešće asocira na ceremoniju plivanja za časni krst – ovaj običaj se održava u rekama i jezerima širom Srbije.

Na Bogojavljenje se sveti voda, koju valja popiti jer se veruje da ima lekovita svojstva i da štiti od nečistih sila i treba da se sačuva u domaćinstvu do sledećeg velikog svećenja vode. Veruje se da se ova “bogojavljenska vodica” nikada ne kvari, jer u njoj počiva sila Svetog duha.

U nekim krajevima je običaj da na bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”.

Tu vodu valja poneti i u domaćinstvo da se ukućani ne bi svađali.

Na ovaj praznik počinju dani pogodni za venčanja – ali i noć pred Bogojavljenje prate običaji vezani za ljubav. Naime, veruje se da se u ponoć otvaraju nebesa i da se svaka želja može ispuniti, tako da tačno u ponoć, prema predanju, treba pogledati u nebo i zamisliti želju. Želja, kakva god da je, mora biti jasna.

Neudate devojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića koji će biti njihova sudbina.

Ovaj praznik prati i pozdrav “Bog se javi”, koji se otpozdravlja sa “Vaistinu se javi”. Takođe se na ovaj dan nikad se ne posti, bez obzira na to u koji dan praznik padne. Završavaju se i “nekršteni dani”, započeti na Božić.

(nova.rs)