Novi Sad je u narednih 365 dana Omladinska prestonica Evrope

Novi Sad u 2019. godinu ulazi kao Omladinska prestonica Evrope.

Nekoliko sekundi nakon što je čas otkucao ponoć, nekadašnji frotmen Zabranjenog pušenja Nele Karajlić poželeo je Novu godinu okupljenima na Trgu slobode, u, kako je rekao, evropskoj prestonici mladih. 

Tokom narednih 365 dana Novi Sad ima priliku da se posveti mladima više nego prethodnih godina. To će se raditi kroz različite programe kojima će se prikazati kulturni, politički, ekonomski, društveni život, ali i programe razvoja za omladinu. 

Ciljevi OPENS-a su slavljenje raznolikosti, kreiranje inovativnih politika, podsticanje mladih da preuzmu ulogu i odgovornost u oblikovanju sopstvene budućnosti. Namera je da u 2019. godini programima Omladinske prestonice Evrope bude obuhvaćeno 500.000 mladih iz Srbije i regiona.  

Svečano otvaranje Omladinske prestonice Evrope organizovaće se 26. januara, ceremonijom u Sinagogi, gde se očekuje prisustvo državnog vrha i evropskih zvanica. Posle toga toga sledi žurka na Spensu. Na besplatnom koncertu nastupiće svetski poznati izvođači kao što su Džeks Džouns, Ofenbah i Mahmut Orhan.

Pred publikom će nastupiti i domaće zvezde Van Gogh, te Marko Luis i Helem Nejse, koji će, po svemu sudeći, izvesti zajednički hit “Kabadahija”, ali i novo ostvaranje “Idi”.

(021.rs)