VestiZdravlje

Neželjeni efekti oksfordske vakcine: Dobrovoljac se razboleo

Klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona britansko-švedske kompanije „Astra zeneka“ obustavljena su zbog moguće neželjene reakcije koja se javila kod jednog od učesnika testiranja u Velikoj Britaniji, prenosi portal „Stat njuz“, pozivajući se na predstavnika kompanije.

Predstavnik kompanije saopštio je da je „standardni proces provere“ doveo do obustavljanja testiranja. Prema njegovim rečima, kompanija „radi na tome da se ubrza analiza ovog slučaja kako bi se sveo na minimum potencijalni uticaj na vremenske rokove određene za testiranje“.  

Prema rečima predstavnika kompanije, obustavljanje testiranja je „rutinsko“ i neophodno u ovakvim situacijama.

Nije poznato o kakvom neželjenom efektu se radi, međutim, očekuje se da se učesnik testiranja oporavi, navodi portal.

Portal navodi da za sada nije poznato koliko dugo će ispitivanja biti obustavljena.

Kako se ističe, ovaj slučaj je uticao i na druga testiranja vakcine kompanije „Astra zeneka“.

Televizija NHK prenosi da je kompanija „Astra zeneka“ obustavila testiranja vakcine i u Japanu. Testiranja su počela krajem avgusta i u njima učestvuje 250 ljudi. Ministarstvo zdravlja Japana je saopštilo da će nastavak testiranja ili prekid zavisiti od rezultata ispitivanja bezbednosti vakcine.

U avgustu je u SAD započeta treća faza testiranja vakcine protiv virusa korona kompanije „Astra zeneka“, koju razvija zajedno sa naučnicima sa britanskog Univerziteta u Oksfordu. Testiranja su ranije održavana u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi.

U SAD vakcine protiv virusa korona testiraju kompanije „Moderna“ i „Fajzer“.

(rs.sputniknews.com)