SvetVesti

Nesnosne vrućine u Australiji

Australija je na udaru nesnosnih vrućina, zbog kojih su mnogi ostali bez struje, dok raste opasnost od požara. Temperatura na jugoistoku dostiže rekordne vrednosti koje premašuju 46 stepeni Celzijusa.

Zbog vrelog talasa, ljubitelji tenisa na turniru “Australijan open” u Melburnu primorani su da traže zaklon od sunca i osveženje, dok je tokom polufinalnog meča za žene zatvoren krov iznad glavnog terena, prenosi AP.

Na aerodromu u Melburnu izmerena je temperatura od 46 stepeni Celzijusa, pa je u drugom najvećem australijskom gradu, sa pet miliona stanovnika, ovo najtopliji dan u poslednjih pet godina.

Kao posledica žege, bez električne energije ostalo je 200.000 domaćinstava i kompanija, saopštila je ministarka energetike Viktorije Lili D’Ambrosio.

Istovremeno, Adelejd – koji se nalazi 640 kilometara zapadno od Melburna – danas je zabeležio najtopliji dan među većim australijskim gradovima, jer je temperatura tamo dostigla 46,6 Celzijusovih stepeni.

U ovako vrelim vremenskim uslovima širom sušne jugoistočne Australije besni niz šumskih požara, dok vlasti upozoravaju da opasnost od izbijanja požara raste.

Istovremeno, mali grad Svon Hil zabeležio je najviše temperature ikada – čak 47,5 Celzijusovih stepeni.

“Toplotni talasi koje imamo od početka leta gotovo su bez presedana”, kaže meteorolog Kevin Parkin.

Meteorološka služba prognozira da bi ovaj mesec mogao da postane najtopliji januar u Australiji do sada, sa vrelinama koje je teško podneti.

Prošla godina je, inače, bila treća najtoplija dosad zabeležena u Australiji.

(tanjug.rs; rts.rs / foto: pixabay.com)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *