Lični razvoj

Nemojte tražiti ljubav – budite ljubav!

Ljubav koju primamo od nekog drugog ne može popuniti prazninu stvorenu od strane našeg vlastitog osjećaja nedostatka.  Ljubav je iznutra – a kozmička ironija je – da bi je primili, moramo je već imati. Valentinovo je blizu pa vas pozivam da pogledate vaš odnos sa samim sobom.

Kada se bliži Valentinovo, svi mi počinjemo tražiti znakove ljubavi izvan nas samih – čokolade, čestitke, telefonske pozive, cvijeće, poklone i slično.

Tužna istina je da čak i ako postoji ljubav svuda oko nas, ukoliko mi sami ne volimo sebe – nećemo je primijetiti. Kada se osjećamo prazni, imamo tendenciju sisati energiju od drugih ljudi u očajničkom pokušaju da se napunimo.

Problem je u tome što ljubav koju primamo od nekog drugog ne može popuniti prazninu stvorenu od strane našeg vlastitog osjećaja nedostatka.  Ljubav je iznutra – a kozmička ironija je – da bi je primili, moramo je već imati. Valentinovo je blizu pa vas pozivam da pogledate vaš odnos sa samim sobom.

Kada sam otišla prvi put u životu na radionicu osobnog rasta Jack Canfield – a, prije više od 20 godina, radio je vježbu s nama koju ću vam sada predstaviti:

  • Zatvorite oči i zamislite da gledate u svoj odraz.
  • Pogledajte duboko u svoje oči i recite sebi: “Volim te i prihvaćam te upravo onakvu kakva jesi.”
  • Promatrajte reakciju svog odraza.
  • Obratite pozornost na to kako se osjećate dok izgovarate i primate ovu poruku ljubavi.

Koja je bila vaša reakcija na ove vježbe? Jeste li se osjećali dobro? Jeste li se osjećali neugodno? Jeste li bili spremni probati?

Kada sam izvela vježbu po Jackovom uputstvu, bila sam jako iznenađena. Moj odraz je zakolutao očima prema meni i sarkastično rekao: “Da, svakako.” Do tog trenutka, nisam bila svjesna činjenice da imam problema sa samopoštovanjem.

Neki od vas će se osjećati dobro radeći ovu vježbu. Za druge to će biti nesumnjivo bolno, kao što je i meni bilo prvi put. U svakom slučaju, vaši osjećaji su blagoslov.

Ako je ovo iskustvo bilo bolno, vaš dar je spoznaja da morate poraditi na vašem samopoštovanju. Nakon što sam dobila ovaj dar samootkrivanja, prigrlila sam priliku da učinim sve što je u mojoj moći da preokrenem tu realnost.

Počela sam studirati, vježbati i primjenjivati tehnike za poboljšanje samopoštovanja i na kraju ih počela podučavati kako bih pomogla drugima. Dar tog neugodnog i bolnog trenutka čvrsto me je postavio na put moje životne svrhe.

Ovog Valentinova, počnite raditi vježbe pred pravim ogledalom i nastavite praksu svako jutro i večer. Pogledajte se u oči, recite sebi što vam se sviđa na vama, što volite na sebi, što poštujete i čemu se divite, a završite govoreći sebi „Volim te!“.

Nekim ljudima ovo može izgledati glupo, ali to je nevjerojatno moćna i jednostavna metoda. Mi smo toliko navikli površno se gledati u ogledalo – našu odjeću, kosu, ten, težinu i kritični smo prema onome što vidimo.

No, malo tko od nas se promatra s ljubavlju. Ponavljajte ovo svaki dan sve dok kritika ne bude zamijenjena dobrotom i ljubaznošću. Nisko samopoštovanje nije atraktivna osobina.

Kada upoznajemo nove ljude ili gradimo jače odnose s onima koje već znate, samopouzdanje vas uvijek stavlja u snažniju poziciju.

Ukoliko ne volite sebe, vaše riječi i energija će otkriti ovu istinu ljudima koje pokušavate privući i to ih zapravo može odbiti ili možete privući one koji vas žele kontrolirati i manipulirati vama. Kako budete prepoznavali svoju snagu u ogledalu, pozitivnije ćete se predstaviti drugima i privući zdravijeg partnera.

Gledajući se u ogledalo, upoznati ćete novi aspekt sebe, izvan fizičkog bića kojeg obično vidite u ogledalu. Kao što izreka kaže: “Oči su prozor duše.”

Kada razgovaramo s drugim ljudima, a ne uspostavimo kontakt očima, često mislimo da nešto nije u redu ili da nam lažu. Ne osjećamo se povezani. Međutim, rijetko ikada uspostavimo ovakvu povezanost duše sa samim sobom. To je mjesto gdje započinje zdraviji odnos.

atma.hr