Magazin

Ne živite da bi radili, radite da bi živeli!

Postoji široko rasprostranjen mit da “svakog dana naporan  rad pomaže u oblikovanju bolje profesionalne budućnosti”. To je zapravo mit jer, iako dugi radni dani mogu pomoći u poboljšanju nečijeg prihoda, to vremenom služi samo razvoju profesionalnog umora i što dovodi do manje rada.

​Mnogi smatraju da je težak posao put ka uspjehu. Ovo je delimično tačno, jer nema mnogo šanse za trijumf, osim neprekidnim naporom. Međutim, griješimo kada smatramo da naporan rad nužno uključuje “prekomjerno zapošljavanje”. Pokazalo se, u stvari, da preveliki rad dovodi do loših rezultata.

“Mašina može da zamjeni rad 50 normalnih ljudi. Međutim, ne postoji mašina koja može da obavlja posao izuzetnog čoveka ”.
-Elbert Hubbard-

Najgore je to što mnogi otkriju ovu veliku istinu kada je prekasno. Kada već obole od stresa ili bilo koje druge mentalne bolesti. Ovo otkriće se dešava i kada ljudi shvate da su, zbog njihovog nivoa potrebe, izgubljeni trenuci koji se nikada više neće moći vratiti i od kojih, racionalno gledajući, nikada ne bi odustali.

Moraju se suočiti s razvodima zbog emocionalnog uklanjanja partnera ili shvatiti da su njihova djeca odrasla i da se nikada nisu igrala s njima. Jednog dana se probude i čim otvore oči napadaju ih duboka tuga i bol koju, na kraju krajeva, novac ili društveni značaj ne zaliječe tako lako.

Posledice prevelikog rada

Skoro svi misle da moraju raditi najviše što mogu kada su mladi, kako bi osigurali dobru penziju. Uprkos tome, uskoro shvate da nakon osam sati dnevno posvećenih istoj aktivnosti, um počinje da odstupa i gubi se. Vrlo je teško koncentrirati se na ono što radite, a ponekad i na dobar san.

Vremenom se ti simptomi pretvaraju u opštu nelagodnost. Uvijek se osjećate tužno, prepuni muke jer uvijek pokušavate da poštujete sve svoje dužnosti i  počinju da vas napadnu osećaji krivice, jer ne možete sve da radite savršeno.

Tada postajemo razdražljivi ljudi. Na sve ili skoro sve, se  žalimo. Ovo loše raspoloženje opravdano je izgovaranjem riječi da smo ozbiljni ljudi, da su naši ciljevi veoma ambiciozni i da se ne možemo suočiti sa životom uvijek nasmejući se na sve. Može se dodati i da “za to postoje idealisti za rasipanje vremena”.

​Čovjek ima osjećaj da će biti vremena za lični život. Ali ustavri mamo priliku da to uradimo ovdje i sada i ne možete to propustiti. Očigledno je da moramo da se žrtvujemo, da bi se naši ciljevi ostvarili. Ne shvatajući to, postajemo dio mehanizma proizvodnje i razmijenjujemo zdravlje i sreću za novac. Novac za koji mislimo da ćemo ga koristiti kada više nismo dovoljno mladi da to uradimo.

Ne živimo samo da bi radili

Prema studiji Bannai-a i Tmakoshi-a, preveliki rad je osnova za skoro sve probleme sa spavanjem i koronarnim bolestima. Takođe je otkriveno da oni koji rade previše imaju veći rizik da postanu alkoholičari, razvijaju dijabetes tipa 2 i boluju od burnout sindroma.

Bez obzira kako gledate na rad, preveliki rad ne donosi ništa dobro, osim nekoliko eura više na kraju mjeseca koji, međutim, ne služe da vrate ono što mi radimo za naše fizičko i emocionalno zdravlje.

Jedini mogući izlaz iz ovog začaranog kruga je najočigledniji: radite manje. Pravo je ograničenje od osam sati dnevno i pet dana u sedmici, čak i ako postoje poslovi za kojeda bi se obavili je potrebno manje dana. Ako je fizički, mentalni ili emocionalni umor previsok, vrijedi razmotriti 6-satni radni dan kao maksimalni limit.

Naravno, znamo da nije lako i da se na putu promjene mogu pojaviti dvije glavne prepreke. S jedne strane, činjenica da mnogi lideri ne žele da zaposleni rade manje a s druge strane je potrebno da sami sebe ubjedimo da ako radimo manje to nije znak slabosti, već inteligencije.

Što se tiče prvog problema, možete pregovarati o organizovanju svog rada kako biste završili radni dan tako što ćete posvetiti broj sati predloženih za najteže zadatke i ostaviti preostale sate baveći se lakšim delom posla. Što se tiče druge prepreke, to zavisi samo od vas.

Tri ključna savjeta da ne radite previše

​Da biste spriječili da posao postane beskrajna aktivnost koja troši najbolje trenutke vašeg života i kvari vaše zdravlje, evo tri ideje koje vam mogu pomoći:

  • Bolje je uštedeti više i raditi manje. U većini slučajeva, što više zarađujete, više trošite. Iz tog razloga novac nikada nije dovoljan. Ako se, s druge strane, odlučite da se posvetite kontinuiranoj i konzistentnoj uštedi, dobijeni rezultati će vas iznenaditi. Možda morate naučiti da ostavite po strani zadovoljstvo trošenja i bolje upravljate svojim finansijama.
  • Slušajte svoje tijelo. Nijedna bolest se ne pojavljuje iznenada, već se razvija malo po malo i šalje mnogo signala prije nego što se desi. Ne budite neosjetljivi na ono što vaše tijelo kaže. Morate prepoznati znakove umora i dati im pravu pažnju.
  • Prepoznajte i prihvatite svoje granice. Zrelost počinje kada ste u stanju prepoznati granice stvarnosti, počevši od sopstvenih granica. Možda želite da pobjedite više od svih drugih, ali to ne možete učiniti u zamjenu za vaše zdravlje i vaše blagostanje. Posvećujući se sa zadovoljstvom svom poslu, uspostavljajući “za  sada” za vaš radni dan, imaćete veće šanse da postignete izvrsnost u onome što radite. Novac, čak i ako nas odvede malo duže ipak će se potrošiti.

bebamur.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *