Lični razvoj

Ne srećemo se slučajno. Ljude spaja promisao

Treba se veoma pažljivo odnositi prema susretima u životu. Ako nam čovjek nešto daje, pomaže, pruža uslugu jednostavno zbog simpatije – najvjerojatnije i mi možemo njemu pomoći. Razmjena je uvijek  omogućena između dobrih ljudi. Ponekad je to novac. Ponekad – život.

Jedan kardiolog brinuo je zbog automobila. Pokvario se, a troškovi popravke su bili veliki. Doktor je imao problema sa novcem, beba  mu se rodila, žena nije radila. On je bio najobičniji doktor, sa najobičnijom platom. Dakle, popravka mu se činila veoma skupa.

Ne srećemo se slučajno

A onda ga je njegov prijatelj upoznao sa svojim prijateljem, mehaničarom. A mehaničar Sergej nekako je shvatio situaciju i popravio je automobil jeftinije. Samo zbog simpatije.

Doktor mu je toplo zahvalio, platio, a onda nije spavao cijelu noć. Posavjetovao se sa suprugom, a sjutradan sam nazvao tog Sergeja i pozvao ga da dođe kod njega na posao. Mehaničar se iznenadio, uplašio čak; doktor je odlučio da ga iskoristi i nešto drugo primora da radi? Ili je on ludi doktor, kao u filmovima, eksperimentiše na ljude? Nikad se ne zna!

Picture

​Ali doktor je insistirao na svom, obećao je da će mu pokazati zanimljive i besplatno dati razne strane vitamine. U principu, namamio je plašljivog mehaničara.

Ubjeđivanjem i obećanjima, prisilio je Sergeja da prođe ispitivanje – i tačno! – Otkrivena je strašna i opasna bolest. Još malo, i on bi umro – pošto nije volio da ide kod doktora.

Doktor se dogovorio sa svojim kolegama i Sergej je operisan. Uspješno i na vrijeme. Spasio mu je život. Doktor je bio dobar, iskusan stručnjak. Po izgledu mehaničara, njegovim disanjem i bojom usana, posumnjao je da nešto nije u redu. A potom spasio život čovjeku!

To je često slučaj. Ne srećemo se slučajno. Treba se veoma pažljivo odnositi prema susretima u životu. Ako nam čovjek nešto daje, pomaže, pruža uslugu jednostavno zbog simpatije – najvjerojatnije i mi možemo njemu pomoći. Razmjena je uvijek  omogućena između dobrih ljudi. Ponekad je to novac. Ponekad – život, kao u ovom slučaju.

Veoma smo potrebni jedni drugim. I svakako treba razmisliti ako se dobije nešto od čovjeka – zašto smo ga sreli? I takođe nešto dati. To, što imamo …

bebamur.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *