Zdravlje

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Štiti od moždanog udara i topi kilograme kao ludo!

Datule (URME) imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, i zbog toga se smatraju najzdravijim voćem na svetu. One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad creva.

Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Od anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti datulama.

Odličan izvor gvožđa

Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više datula jer su one odličan izvor gvožđa. 100 grama datula sadrži oko 0,90 gvožđa, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrednosti.

Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datule se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više datulja.

Zaustavljaju dijareju

Datule sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga datule pomažu da se crevna flora što brže obnovi.

Redovnim uzimanjem datula olakšat ćete crevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije.

Lek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, datule mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datula i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tijekom noći datulje će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva.

U SAD-u datule se pakiraju u male boce kao lijekovi i to se propisuje kao lijek za zatvor. 100 grama datulja ( 10-21 datulja) sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje datula četiri sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje.

Izvor: nezavisne /pixabay.com