Društvo

MUP upozorava: Ne otvarajte ove poruke! FOTO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava građane i kompanije da se pojavio maliciozni program „Trojanac“.

Program se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne i-mejl adrese MUP-a invitations@mup.gov.rs i upozorava ih da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju.

MUP poziva kompanije i građane da, ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku, to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na i-mejl adresu vtk@mup.gov.rs.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

U navedenom i-mejlu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke poziva da dođe u policiju vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata.

Reč je o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko koga se lažno predstavlja da se i-mejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl „pdf.iso“, koji u sebi sadrži maliciozni „Trojanac“ koji detektuje 22 antivirusna alata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca ove fišing kampanje.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

izvor: b92.net