PolitikaSvetVesti

Montgomeri: Situacija oko Kosova ide u opasnom smeru

VAŠINGTON – Bivši američki amabasador u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenjuje da se u ovom trenutku stvari na Kosovu i oko Kosova odvijaju u opasnom smeru.

Nadam se da grešim, ali krajnje sam pesimističan u vezi sa situacijom oko Kosova“, kaže Montgomeri za Tanjug i objašnjava:

Sadašnji stav kosovskog rukovodstva je da je Deklaracija o proglašenju nezavisnosti promenila sve i da novo Kosovo može da radi sve što mogu da rade i druge nezavisne zemlje“.

A to znači – ignorisanje Rezolucije SB UN 1244, uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu i nepoštovanje ustava, koji su im, inače, ističe Montgomeri, napisali Amerikanci, a Albanci ga promenili da bi omogućili formiranje vojske.

Pri tom, primećuje Montgomeri, Evropska unija nema moć ili nema volju da insistira na primeni Briselskog sporazuma, uključujući obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština.

Albanci su otkrili da ne moraju da se drže obećanja ili da učine nešto više od neiskrenosti prema EU“, kaže on.

Posebno ga je, ističe bivši američki diplomata, razočaralo to što su SAD promenile svoj dugogodišnji stav da neće biti nikakve kosovske vojske.

Bio sam lično prisutan kada su našim političkim liderima jasno stavljene do znanja sve opasnosti koje bi postojale u slučaju nastanka takve vojske“, rekao je Montgomeri.

Prema njegovim rečima, Vašington je nevoljno dozvolio i formiranje Kosovskih policijskih snaga, strahujući šta bi borci OVK mogli da rade ako bi iznenada ostali bez posla.

Najgore je, zaključuje Montgomeri, što američki ambasador na Kosovu to podržava.

Sve to ide u veoma opasnom smeru, a Srbe tera na ekstremnije stavove protiv njihove volje i želje“, zaključio je Montgomeri.

(tanjug.rs / Foto: Zorana Jevtić)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *