DruštvoVesti

Marić: Posećujem psihoterapeuta, to je lična higijena

Glumac Milan Marić govorio je o tome kako vodi računa o svom zdravlju i priznao da posećuje psihoterapeuta.

– Ukoliko se ne suočavate sa nekom bolešću, odlika mladog čoveka jeste da o zdravlju uopšte ne razmišlja, da misli da je ono neustrašiv izvor, reka koja konstantno teče istim tokom, da može sve. Sazrevajući, shvatite da to i nije baš tako. Ako uzmemo u obzir gde i kako živimo, intenzitet informacija koje konstantno primamo, stres, vreme koje je nesigurno, turbulentno, blage anksioznosti koje se javljaju na svakodnevnom nivou, moramo se zapitati kako da produžimo osećaj zdravlja i zaštitimo se od svega što je duže moguće, a da ipak ne živimo krijući se od svega toga. Bitno je osluškivati svoje telo i otići jednom godišnje na sistematske preglede. To nije ništa strašno, nepohodno je, kao briga o psihičkom zdavlju – rekao je glumac.

Milan je zatim otkrio da posećuje psihoterapeuta.

– Moja je sreća što nemam nikakav problem s tim pa već godinama odlazim na terapiju i o tome ponosno govorim. Mnogo mi pomaže, smatram da je to stvar lične higijene, poput tuširanja ili pranja zuba. Terapija je moj najbolje utrošen novac. Pomaže mi da upoznam sebe, a to je isto vrlo težak proces. Neke stvari jednostavno ne želite da prihvatite. Imate, recimo, neki problem i mislite da je mnogo strašan, a rešenje vam je ispred nosa. Onda uvidite banalnost svega toga i to vas zapanji. Kažem sebi: „Deset godina muči me jedna stvar, kako je nisam odmah video – otkrio je Milan prošle godine.

Glumac je svojevremeno otkrio i o čemu obično sa psihoterapeutom razgovara tokom terapije.

– To je kontinuirani rad na nečemu, nekad samo prepričavam prethodni dan, samo se ispričam. Nekad pokušavam da izvučem problem koji se nalazi duboko u meni i koji me muči. Imam neki svoj proces. Ne postoji jedna specifična stvar, to kod mene nije stvar incidenta. Suština je u tom konstantnom upoznavanju sebe i mapiranju sopstvene psihe. A gde je psiha, tu je i emotivni aparat – ispričao je glumac.

Direktno.rs [ Izvor: Gloria ]