Magazin

Mali Princ: Šta znači iskreno voeti?

Želeti dobro nekome i voleti nekoga su divna, ali različita osećanja. Svi mi (ili gotovo svi) u životu imamo čvrstu i nepokolebljivu svrhu: voleti nekoga svom snagom.

Razmišljamo o tome i žudimo za tim zbog jednostavne činjenice jer verujemo da je to pravi put do sreće. I ne grešimo kad mislimo da je zdrava vezanost presudna za boravak u svetu.

Emocionalna mudrost u dijalozima” Malog Princa”

Saint-Exupery, kroz dijelo “Mali Princ”, pruža nam prelep odlomak, koji danas želimo da vam ponudimo sa namerom da osvetlimo ovu moćnu emocionalnu stvarnost koja utiče na sve nas.

“Volim te” – rekao je Mali Princ.

” I ja tebi želim sve najbolje” – odgovori ruža.

“Ali to nije ista stvar”, odgovorio je.

– “Željeti dobro znači posedovati nešto, nekoga. To znači tražiti kod drugih ono što bi moglo da ispunjava lična očekivanja naklonošću, druženjem.
Želeti dobro znači učiniti našim ono što nam ne pripada,  jer osećamo da nam nešto nedostaje .

Želeti dobro znači nadati se, biti vezan za stvari i za ljude prema našim potrebama. A ako nam ne uzvrate, patimo. Kada se ta osoba ne podudara sa nama, osećamo se frustrirano i razočarano.

Ako želimo sve najbolje nekaome, imamo određena očekivanja. Ako nam druga osoba ne da ono što očekujemo, bolesni smo. Problem je u tome što postoji velika verovatnoća da je drugi prisiljen da deluje drugačije nego što bismo želeli, jer nismo svi isti. Svako ljudsko biće je univerzum za sebe.

Voljeti znači dopustiti drugima da budu srećni, čak i kada se njihov put razlikuje od našeg. To je nezainteresovan osećaj koji proizilazi iz želje da se damo, da se u potpunosti ponudimo od srca. Iz tog razloga ljubav nikada neće biti izvor patnje.

Kad osoba kaže da je patila zbog ljubavi, u stvarnosti je patila zbog toga što je voljela. Patila je od vezanosti.

Ako zaista volite, ne možete se osećati loše, jer se od drugog ništa ne očekuje. Kad volimo, nudimo se potpuno ne tražeći ništa zauzvrat, za čisto i jednostavno zadovoljstvo “davanja”. Ali jasno je da se to nesebično davanje može dogoditi samo ako postoji znanje.

Nekog možemo voleti samo kad ga zaista poznajemo, jer voleti znači skok u prazno, poveriti svoj život i dušu. A duša se ne može obeštetiti. Znati jedni druge znači znati šta su radosti drugog, šta je njegov mir, šta je njegov gnev, njegove borbe i njegove greške. Jer ljubav prevazilazi bes, borbu i greške i nije prisutna samo u srećnim trenucima.

Voleti znači potpuno verovati u činjenicu da će onaj drugi uvek biti tu, šta god da se desi, jer nam ništa ne duguje: to nije naše sebično posedovanje, već prećutni dogovor. Voleti znači da se nećemo menjati ni sa vremenom ni sa olujama ni sa zimama.

Voljeti znači dati drugom mesto u našim srcima  kao partneru, ocu, majci, bratu, sinu, prijatelju. Voleti je znati da čak i u srcu drugog postoji posebno mesto za nas. Davanje ljubavi ne iscrpljuje njenu količinu, već je uvećava. A da bi se uzvratila sva ta ljubav, čovek mora otvoriti svoje srce i pustiti se da bude voljen.

“Sad razumijem” – odgovorila je ruža posle duže pauze.

“Najbolje je živeti ljubav” – savjetovao ju je Mali Princ.

Još jednu vrlo zanimljivu lekciju u tom pogledu nudi nam budizam. U njemu je mudro rečeno da ako želite cvet jer mu želite dobro, možete ga pokupiti i ponijeti sa sobom. Ako ga volite, međutim, zalivaćete ga svaki dan i brinuti o njemu.

Da zaključimo, kada volimo nekoga, prihvatamo ga takvog kakav jeste, ostajemo uz njega i uvek se trudimo da u njemu ostavimo tragove sreće i radosti. Iz tog razloga, neophodno je uraditi unutrašnju vežbu i zapitati se da li se ponašamo na pravi način, upravljamo li vezanostima i osećanjima bolje ili nas je umesto toga zbunila želja da svojim vezama pripišemo duboke reči.

bebamur.com