MADRID: GRAD MUZEJA

Madrid je prestonica i srce Španije, treći po veličini grad u Evropskoj uniji posle Londona i Berlina. Izdiže se na više od 600m nadmorske visine i zato je nebo nad Madridom kristalno čisto. U njemu živi oko 3,2 miliona stanovnika, a isto toliko ih ima i u predgrađu. Madrid je važan politički, ekonomski i kulturni centar Španije, a smatra se i važnim finansijskim južne Evrope.

Postoji više verzija o tome kako je Madrid dobio ime, ali smatra se da ono potiče od reči „madronjo“, španskog naziva za biljku planika ili maginja koja je široko rasprostranjena u Španiji i koja je oslikana i na grbu Madrida.

Madrid se nalazi na obali reke Manzanares, a severozapadno od grada se nalazi planina Sijera de Gvadarama.  Klima Madrida jeste sredozemna sa nekim kontinentalnim karakteristikama, veći deo godine okupan suncem sa toplim letima i blagim zimama.

Mnoštvo muzeja, spomenika i umetničkih dela okupira svakog turistu i pruža neverovatno iskustvo.

Neke od glavnih atrakcija koje morate obići u Madridu su Muzej Prado, Kraljevska palata, Plaza Major, Puerta del Sol, park Buen Retiro, Muzej arheologije, ali ima i još mnoštvo drugih koje vredi obići.

Muzej Prado (foto: pixabay)

Muzej Prado je prvoklasni muzej sa više od 5.000 slika koji može da parira Luvru u Parizu. U njemu se mogu naći slike iz 12. veka pa sve do 19. veka, a mnoge od njih su čuvena umetnička dela. U muzeju se nalazi čak 140 slika španskog slikara Fransiska Goje.

Kraljevska palata (foto: Pixabay)

Kraljevska palata je španska verzija Versaja koju je sagradio Filip V u 18. veku. Maestralna neoklasična fasada sa jonskim i dorskim stubovima je zasnovana na crtežima koje je Bernini prvobitno namenio za Luvr.

Plaza Major je elegantni trg iz 17. veka sagrađen za vreme vladavine Filipa III. Ovaj trg je svojevremeno bio centar trgovine, ceremonijalnih događaja, borbi bikova, viteških nadmetanja i javnih suđenja, a danas je važno mesto okupljanja u Madridu.

Puerta del Sol (Vrata Sunca ili Kapija sunca) je samo srce grada Madrida i mesto na kom možete uhvatiti autobus u bilo kojem pravcu. Ovaj trg je pun kafića i prodavnica i jedan je od najživljih trgova u gradu. Tu se organizuju spektakularne zabave I doček nove godine.

(sestadimenzija)