Lični razvoj

Lujza Hej: “Ne plašite sebe lošim mislima.”

Lujza Hej je napustila ovaj svijet u 90. godini … Ali njeni mudri savjeti još uvijek žive i podržavaju nas.

​1. Prekinite da kritikujete. Odmah prekinite da kritikujete. Kritika nikada nikoga nije promijenila. Odustanite da kritikujete sebe. Hvalite sebe baš takvim kakvi jeste. Kada kritikujete sebe – vaše promjene su negativne. Kada budete odobravali sebe, pozitivno se mijenjate.

​2. Prestanite da plašite sebe, terorišući sebe sopstvenim mislima. To je užasan način života. Nađite za sebe sliku koja vam prija (za mene je to žuta, roza), i odmah pređite sa zastrašujućih misli na prijatne.

3. Budite velikodušni, dobri i tolerantni. Budite velikodušni prema sebi. Budite dobri prema sebi. Budite tolerantni, dok ne usvojite novi način razmišljanja. Odnosite se prema sebi kao prema zaista voljenoj osobi.

4. Budite dobri prema svom umu. Mrziti sebe znači mrziti svoje misli. Ne treba to raditi. Bolje je mijenjati ih.

5. Hvalite sebe. Kritika uništava unutrašnji duh. Hvala ga jača. Hvalite sebe, što je moguće više. Govorite sebi kako se dobro nosite sa svakom malom stvari.

6. Podržavajte sebe. Nađite načine da podržavate sebe. Razgovarajte sa svojim prijateljima i dozvolite im da vam pomognu. Potpuno je prirodno tražiti pomoć kada vam je neophodna.

7. Odnosite se sa ljubavlju prema svojim nedostacima. Shvatite da ste ih sami stvorili da biste zadovoljili neke svoje potrebe. Sada tražite nove pozitivne puteve za zadovoljavanje svojih potreba. Zato se nježno oslobodite starih negativnih stereotipa ponašanja.

8. Brinite se o svom tijelu. Učite da se ispravno hranite. Koja je hrana potrebna vašem tijelu za održavanje optimalne energije i vitalnosti? Radite fizičke vježbe. Od kojih imate zadovoljstvo? Nježno volite i poštujte hram u kome živite.

9. Radite sa ogledalom. Češće gledajte sebe u oči. Ispoljite osjećanja rastuće ljubavi prema sebi. Gledajući u ogledalo, oprostite sebi. Gledajući u ogledalo, razgovarajte sa roditeljima i oprostite im. Barem jednom dnevno kažete sebi: “Volim te. Stvarno te volim.”

10. Uradite to odmah. Nemojte čekati da se stvari srede, smršate, nađete novi posao ili ostvarite nove veze. Počnite odmah i radite sve to što od vas zavisi.

bebamur.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *