Magazin

Ljubav se ne moli … Nikad!

Ne molite za ljubav one koji ne mogu naći vrijeme za vas, one koji misle samo na sebe.

Ko vas čini nevidljivima i beznačajnima svojom ravnodušnošću, ne zaslužuje vas. Zaslužujete nekoga ko je prisutan, ne samo na riječima već i na dijelu … nekoga ko vas čini važnim!

Ljubav je prirodna i spontana razmjena: izrazite i dajte nešto od sebe, bez pokušaja da se činite drugačijim od onoga što jeste i bez da previše očekujete od sebe. Jednostavno budite ono što jeste, koliko god slobodni i prirodni možete biti.

Niko nema obavezu da vas bira i da vas cijeni ali podjednako niko nema pravo da vas ne poštuje. A poštovanje koje imate prema sebi biće isto poštovanje koje zahtjevate od drugih.

Zaslužujete nekoga ko ne gubi vrijeme u „ćaskanju“, već dijeluje. Ne zaslužujete nekoga ko vas traži samo kad mu trebate, već osobu koja vam stoji uz bok kada želite i osjećate potrebu, a ne samo kada je vođena iz ličnog interesa. Zaslužujete nekoga ko vas, bez očekivanja, nosi u sebi, čini da se osjećate važnim.

Osoba koju zaslužujete je ona koja se, slobodom izbora, približava vama, cijeni vas i posvećuje vam vrijeme i misli.

Ne nedostaje vremena, već interesovanja, jer kada osoba stvarno želi, kada se osoba brine o vama, ona stvara prostor i vrijeme za vas u svom životu.

Nade i očekivanja su često osnova emocionalnih neuspjeha i prema tome shvatanja stavova drugih kao nedostatka interesa.

Kada se čini da je ono što drugi rade ili kažu obmana, osjećamo mnogo boli; emocionalnu bol koji djeluje na isti način kao i fizička bol.

​Stoga je od suštinske važnosti da naučimo prepoznati psihološku nevolju i dodijelimo joj pravu važnost: baš kao što ne bismo zanemarili jaku glavobolju ili bol u stomaku, ne bi trebalo zanemariti ni emocionalnu bol; ne možemo dozvoliti da se vrijeme pobrine za to, moramo raditi na tome i naučiti da slušamo kako bismo izvukli prave lekcije; ako bi smo znali da je nešto što smo gutali uzrok bolova u stomaku, naučili bismo iz iskustva, slično bismo morali da naučimo i od emocionalne boli.

Veoma je važno raditi na sebi,  jer u društvenom položaju imamo pogrešno uvjerenje da je psihološka nevolja simptom slabosti i da će jednostavno vrijeme izliječiti sve rane … “kao da je magija”.

Dajte svoj maksimum, posvetite vrijeme ljudima koji su to zaslužili i učinite da se osjećate dobro. Ne molite za pažnju, prijateljstvo ili ljubav. Ko vas voli, ko vas cijeni zbog onoga što jeste, biće uvijek uz vas i pokazaće vam njegovu naklonost tokom vremena.

Iz ovog razloga, ako se suočite sa situacijom emocionalne nepravde, zapamtite: nemojte zvati one koji ne odgovaraju na vaše telefonske pozive; ne tražite one kojima izgleda ne nedostajete; ne čekajte one koji vas ne cijene i prestanite moliti za ljubav!

Ljubav se mora pokazati i osjetiti, ali nikad  moliti. Vaša naklonost mora biti rezervisana za one koji vas vole i razumeju, a da vam pritom nikada ne sude.

Volite i cijenite seve zbog svega što jeste, a ne zbog sklike o vama koju stvara neko ko vas ne zaslužuje. Morate poštovati sebe i voljeti sebe i zapamtiti da ako vas neko zanemaruje ili ne voli, to ne znači da vas neko drugi ne može voljeti zbog onoga ko ste vi … dajte sve od sebe da se okružite ljudima koji vas žele u životu, koji vam daju pravu vrijednost. Vaša vrijednost postoji i morate je prepoznati i izraziti ne očekujući ništa zauzvrat.

“Birajte ljubav”, izaberite dijalog sa sobom, sa vašim unutrašnjim svijetom i sa drugima. Jer odlučiti se živjeti sa ljubavlju znači odlučiti se suočiti sa vlastitim duhovima, vlastitim iskustvima i sopstvenom idejom ljubavi, osjećati želju za borbom protiv tih strahova isklesanih u nama toliko dugo da mislimo da ih više ne možemo promjeniti.

“Biranje ljubavi” je potraga za sobom, briga o sebi i unutrašnjim ranama, pokušaj razumjevanja nečijeg unutrašnjeg ja. Samo tako možete prihvatiti sebe i naučiti da volite i poštujete sebe.

Ljubav se ne smije zahtjevati

“Birati ljubav” znači prestati moliti za pažnju, živijeti ne osjećajući je neophodnom i bez patnje zbog njenog odsustva, već skrenuti pogled prema mjestu gdje ljubav cvijeta i hrani se slobodno.

Ljubav živi u vazduhu, a ako je ne odbacujete zatvaranjem i zaštitom od sopstvenog straha od ljubavi, ako pomažete sebi da uspostavite kontakt sa prirodnim dijelom sebe, ako cijenite sebe i prepoznajete i postajete svesni da zaslužujete mnogo više … da zaslužujete ljubav, tada nećete udahnuti samo zagađeni vazduh, već i svu ljubav kojom je prožet.

Morate naučiti da se pustite, a ne da se suzdržavate; morate da gradite, a ne da uništavate, ali da biste izgradili nešto što stoji samostalno, morate znati šta pravite i zašto. Da bi se to postiglo potrebno je naučiti prepoznati, priznati, tumačiti i prihvatati sopstvena osjećanja.

Ono što sprečava kontakt sa najdubljim osjećajima je uvijek jedan: strah. Strah blokira dah, blokira protok energije.

Strah je varljiva emocija, sposoban je da zamrzne osjećanja i utiče na misli. Strah vas zbunjuje, zato je veoma važno da ga prepoznate i porazite, a jedini način na koji ga mozemo pobjediti je da se sa njim suočimo. Dok se ne suočite sa strahom, činiće vam se kao nepobjedivo čudovište, koje se čini skriveno u različitim oblicima, ali ako naučite da se sa njim suočite, možete otkriti da ste jači i da je ljubav jača.

(bebamur.com)