VestiZdravlje

Koronavirus u Srbiji: Pad broja zaraženih, objavljen detaljan plan vakcinacije

Deveti dan nove godine je počeo i time je počeo deveti dan perioda borbe sa koronavirusom u kojem se više priča o vakcinama i imunizaciji, nego o zaražavanju. Hoće li završetak praznika to promeniti i kako će izgledati epidemiološka situacija u naredne dve nedelje, jedno je od najvažnijih pitanja.

Dok promena ne bude – one bi morale biti na gore, jer prema trenutnim podacima postoji napredak u borbi sa koronavirusom – glavno pitanje i preokupacija biće vakcinacija. Koja dinamika je ispravna? Ona koju zagovara doktor Kon, da “sve doze treba odmah potrošiti”, ili ona koju zagovara ministar, da je važno da stvari radimo postupno, planski.

Brojevi

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano je 11.123 osobe, od kojih je 1.769 pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 35 osoba.

Poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 207 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 15,90 odsto, što je najmanji procenat pozitivnih još od 9. novembra.

“U januaru očekujemo i kinesku vakcinu protiv korone…”

Državni sekretar u Ministarstu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da još uvek nema konkretnih informacija kada će u Srbiju stići vakcina protiv kovid-19 kineskih proizvođča, ali da očekuje da će tokom januara više hiljada doza biti na raspolaganju.

On je gostujući na TV Prva naveo da će dolaskom kineske vakcine Srbija postati “jedna od retkih zemalja koja će na raspolaganju imati tri kvalitetne vakcine od tri različita proizvođača”.

“Što se tiče Fajzera, imamo potpisan ugovor na 1,8 miliona doza do kraja 2021. godine. Dobio sam informaciju od beogradske filijale Fajzerove firme da ćemo dobijati na nedeljnom nivou kontigente od po 20.000 (doza)… Što se tiče ruske vakcine, imamo čvrsta obećanja, ugovor je potpisan za dva miliona u 2021. godini, a u drugoj polovini januara oko 500.000 doza Sputnjika V”, kazao je Đerlek.

Đerlek je naveo da će građani moći da biraju vakcinu, ali da će to zavisiti i od količine vakcina koje će biti na raspolaganju.

On je dodao i da bi najbolje bilo da se vakciniše oko 3,2 miliona građana kako bi se stekao kolektivni imunitet.

“Operativni plan imunizacije je u tri faze. Minimum koji bi trebalo da vakcinišemo je 1,4 miliona ljudi, a neki optimum ili eto blizu maksimuma je oko tri miliona. Na taj način bismo stekli kolektivni imunitet oko 80 odsto i to bi bilo sasvim dovoljno da kažemo da smo se oslobodili kovid-19”, rekao je Đerlek.

“Do sada nismo pronašli britansku varijantu korone u Srbiji…”

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da taj institut sprovodi potragu za “britanskim” sojem korone zbog čega su uzimali uzorke od osoba koje su putovale u instranstvo, po povratku u zemlju, ali da nije nađen.

“Mi smo samoinicijativno pre par nedelja u okviru studije koju već radimo vezano za SARS-KoV2 počeli i sa potragom za novim sojem virusa. Prikupili smo uzorke iz različitim delovima Srbije: Vojvodine, Kosova i Metohije i centralnog dela zemlje, koju smo sekvencirali”, rekao je Šekler za današnje izdanje Večernjih novosti.

Kako je rekao, u tom materijalu do sada nisu našli mutirani soj, a uzorke su uzimali “po povratku u zemlju od osoba koje su putovale u inostranstvo”.

List navodi da u referentnoj laboratoriji Instituta za virosologinu, vakcine i serume, ali i u još nekoliko ustanove koje rade PCR testiranje, naši stručnjaci u uzorcima koji stižu za analizu na virus korona, u uporno traže i novi “britanski soj” virusa.

List piše i da u medicinskom delu Kriznog štaba za borbu protiv korone smatraju da mere za ulazak u zemlju treba da ostanu na snazi bar još neko vreme, čak i ako broj novih slučajeva zaraze i dalje bude padao, a razlog je upravo novi soj virusa, koji bi mogao da se unese iz inostranstva.

(nedeljnik.rs)