Vesti

Konen vila na Paliću

Konen vila na Paliću podignuta je 1900. godine na jednoj od najlepših lokacija Palića, istočno od tada još „engleskog parka” u neposrednoj blizini banjskih zgrada – Gornje trščare, spratnog hotela, gostione, sanatorijuma, toplog i hladnog kupatila, a uz glavni ulaz u banju koji je vodio od železničke stanice do centra banje. Vila predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Vila je izgrađena  po narudžbi Vilima Konena starijeg, koji se vođen poslovima i investicijama, u Suboticu doselio iz Nemačke 1885. godine. Bio je  suvlasnik firme „Hartman i Konen”, koja je posle rata postala poznata kao Industrija mesa „29. novembar”. Vila je sagrađena po projektu čuvenog arhitetkte, Ferenca Rajhla.

U vili na Paliću Dobrica Ćosić pisao je „Korene“, a tu su boravili i Milan Konjović, Antonije Isaković, Oskar Davičo, Tanasije Mladenović… Ipak, ime po kome je znana nosi po čoveku koji je samo jednom u njoj prespavao: Josipu Brozu Titu.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”