MagazinSvet

Ko će biti prvi BILIONER na svetu?

Vlasnik kompanije Amazon Džef Bezos mogao bi da postane prvi svetski bilioner, odnosno čovek čije bogatstvo je premašilo hiljadu milijardi dolara.

Kompanija Komparisan, koja se bavi istraživanjima tržišta i pravljenjem softverskih i matematičkih modela u ekonomiji, uradila je istraživanje ko bi mogli da budu prvi svetski bilioneri.

Prema njihovoj proceni, magičnu granicu od hiljadu milijardi dolara bogatstva prvi će preći Džef Bezos, i to 2026. godine. On je trenutno najbogatiji čovek na svetu, iako je izgubio čak 38 milijardi dolara na razvodu, a trenutno bogatstvo mu se procenjuje na skoro 144 milijarde dolara.

Prema računici ove kompanije, biće mu potrebno manje od šest godina do titule bilionera, jer u poslednjih pet godina njegovo bogatstvo raste po stopi od 34 odsto godišnje.

 Džef Bezos (foto: Beta/AP)

Bezos će 2026. godine, kada postane bilioner po ovoj računici, imati 62 godine. Pored Bezosa, trku za titulu bilionera predvodi i nekoliko kineskih biznismena.

Prvi među njima koji bi mogao da stigne do titule bilionera je Ksu Đijan, predsednik građevinske kompanije Evergrande. On je trenutno “težak” 30,2 milijardi dolara, a u klub bilionera mogao bi da uđe2027, kada bude imao 68 godina.

Trećeplasirani na ovoj listi je Džek Ma, kineski magnat koji je na čelu Alibabe. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 40,6 milijardi dolara, a do titule bilionera mogao bi da stigne 2030. godine, kada napuni 65 godina.

 Džek Ma (foto: Beta/AP)

Za njima sledi takođe Kinez, Ma Huateng, prvi čovek tehnološke firme Tensent, najvrednije azijske kompanije. Njegovo bogatstvo moglo bi da pređe hiljadu milijardi dolara 2033. godine, kada Ma bude imao 61 godinu.

Posle Kineza, najveće šanse da postane bilioner ima jedan Indijac, Mukeš Ambani, čije se trenutno bogatstvo procenjuje na 53 milijarde dolara.

On je najveći deoničar Rilajans industriza, najvrednije indijske kompanije, konglomerata koji se bavi petrohemijom, prirodnim bogatstvima, energijom, tekstilom, maloprodajom… Indijski biznismen bi mogao da uđe na listu bilionera takođe 2033. godine.

Na šestom mestu je Bernar Arno, Francuz koji je na čelu Luj Vitona. Trenutno poseduje bogatstvo vredno 92,2 milijarde dolara, a i on bi na listi najbogatijih mogao da se nađe 2033. godine.

Tek sedmi je Mark Zakerberg, osnivač Fejbuka, ali je on i najmlađi u društvu hiperbogataša. Prema procenama Komparisana, Zakerberg, koji trenutno ima 76,4 milijarde dolara, mogao bi da premaši hiljadu milijardi 2036, kada napuni 51 godinu.

Mark Zakerberg  (foto: Beta/AP)

Studija Komparisana daje šansu još četvorici trenutnih bogataša da postanu bilioneri.

To su Stiv Balmer, bivši generalni direktor Majkrosofta i vlasnik NBA tima Los Anđeles Klipers. Balmer, koji ima 51,9 milijardi dolara, mogao bi da uđe u klub bilionera 2040. godine, kada bude imao 85 godina.

U igri je i Majkl Del, osnivač tehnološke kompanije nazvane po njegovom prezimenu, čije bogatstvo iznosi 30 milijardi. On bi mogao da postane bilioner 2043, kada bude imao 78 godina.

Tu je i suosnivač Gugla Leri Pejdž, koji je “težak” 67 milijardi dolara. Za njega se procenjuje da bi mogao da postane bilioner 2051. godina u svojoj 77. godini.

Njegov vršnjak i takođe suosnivač Gugla Sergej Brin u klub bilionera može da uđe kada i Pejdž. Trenutno njegovo bogatstvo je oko 48,5 milijardi dolara.

(novosti.rs)