EkonomijaVesti

Kinezi u skoro svim VELIKIM PROJEKTIMA u Srbiji

Kineske kompanije realizuju u Srbiji skoro sve velike projekte, od putne infrastrukture do termoelektrana u energetici, a zainteresovani su i za izgradnju hidroelektrana pošto se planira nekoliko novih.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da između dve zemlje postoji odlična saradnja i da su kineske kompanije, naročito Pauer Čajna (Power Construction Corporation of China, PCCC), zainteresovane za izgradnju hidroelektrana.

Sa kompanijom Pauer Čajna potpisan je ugovor o izgradnji toplovoda Obrenovac-Beograd, obezbeđen je kredit kineske Ekport-imort banke i očekuje se da počne gradnja.

U oblasti energetike radimo sa Kineskom kompanijom CMEC novi blok termoelektrane Kostolac B3. Činjenica je da taj projekat delom kasni, ali nadamo se da će ovaj blok biti završen 2021. godine. To se pripremalo svih prethodnih godina. Taj blok će raditi po svim evropskim standardima, posebno kada govorimo o emisiji štetnih gasova”, istakla je Zorana Mihajlović.

Velika kineska investicija u Srbiji je i ulaganje kompanije Ziđin u kupovinu Rudarsko-topionočarskog basena Bor u čijem sastavu posluju rudnici i topionice.

“Država Srbija je insistirala, a Kineska strana prihvatila ne samo obim investicija koja će se desiti u nova rudna polja, nego i izgradnju nove topionice koja mora da bude po svim svetskim ekološkim standardima”, kaže Mihajlović.

Ziđin je RTB Bor kupio 2018. godine za 350 miliona, a ukupno obavezujući biznis plan iznosi 1,2 milijarde dolara. Dve godine ranije kineska kompanija Hestil (danas HBIS) kupila je železaru u Smederevu za 46 miliona, a planirane investicije su 300 miliona evra.

(Beta)