Vesti

Kapela Vodice u Vrbasu

Jedna od najstarijih i najvećih pravoslavnih kapela u Vojvodini, kapela Vodice u Vrbasu od davnina je poznata kao mesto čija voda ima sveta i lekovita dejstva.  Upravo zbog lekovite vode, za koju se veruje da leči očne bolesti,  pravoslavni vernici oko bunara podigli su bogomolju.

Prvobitno je kapela Vodice bila posvećena Svetoj Petki, da bi od 1945. godine narod počeo da svetkuje Svetog Iliju, prema pričama — pod uticajem pojedinih učesnika Drugog svetskog rata.  U prednjem delu kapele nalazi se bunar sa lekovitom vodom, a u zadnjem je oltar. U ovom delu su pre 30 godina, ispod slojeva maltera otkrivene freske, radovi poznatog slikara-ikonopisca Novaka Radonjića.  Inače, prema dostupnim podacima, kapela Vodice ozbiljno je postradala tokom Revolucije 1849. godine, a ponovo je obnovljena 1852. godine. Od tada nije značanije menjala izgled. Poslednji put je renovirana 1996. godine. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kapela Vodice u Starom Vrbasu upisana je u registar spomenika kulture od velikog značaja.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”