Vesti

Kapela posvećena zaštitniku od kuge

Kamen temeljac za kapelu Svetog Roka u Subotici postavljen je 5. septembra 1738. godine, na mestu na kom su sahranjeni vojnici koji su herojski stradali u ratovima protiv Tekelijine vojske. Bio je to jedan od prvih sakralnih objekata u gradu.

Kapela Svetog Roka, izgrađena od građevinskog materijala koji su obezbedili građani i posvećena svetitelju koji je smatran zaštitnikom od kuge, koja je u godini gradnje harala gradom i odnela mnogo života, ima status spomenika kulture od posebnog značaja. Obnavljana je 1753. godine, a dve decenije kasnije dobija nadstrešnice i postaje župna crkva, u kojoj su se održavale mise sve do izgradnje katedrale Svete Tereze Avilske.

Jedini ukras na kapeli predstavlja njen zabat polukružnog oblika, a iz osnove uzdiže se zvonik na četvorougaonom temelju s kupolom. Ovakva građevina sa siromašnom fasadom nije bila po ukusu Subotičana u poslednjoj trećini 19. veka, pa su je 1884. godine srušili i na njenom mestu izgradili drugu, koja i danas postoji. Bitnih izmena na novoj građevini jedva da je bilo. 

Ona je delo arhitekte Titusa Mačkovića, koji je u tom razdoblju stvarao u stilu neorenesanse, pa je i kapela Svetog Roka tako projektovana.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”