EkonomijaVesti

Kako se srpsko preduzetništvo nosi sa “COVID” krizom?

Kompanija EY objavila je peti Preduzetnički barometar. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine i javno je podeljeno krajem protekle, 2020. godine. Ovaj projekat je još jednu godinu zaredom imao pokroviteljstvo Ministarstva privrede Srbije u okviru projekta „decenija preduzetništva“.

EY Preduzetnički barometar je godišnje istraživanje koje ima za cilj da istraži na direktan način pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta.

Poslovna, 2020. godina postavila je pred domaće, i preduzetništvo uopšte, mnogo veće izazove nego što je bilo ko mogao da predvidi. Kako su se preduzetnici izborili sa novonastalom situacijom prouzrokovanom globalnom pandemijom virusa COVID-19, najbolje pokazuje EY istraživanje Preduzetnički barometar, sprovedeno među 110 domaćih kompanija. Istraživanje sprovedeno među najuspešnijim srpskim preduzetnicima, nudi i uporednu analizu podataka koja otkriva i kakva je kontinuirana problematika poslovanja preduzetništva u Srbiji.

Neki od ključnih nalaza studije su:
  • 82% ispitanika smatra neizvesnost izazvanu pojavom pandemije COVID-19 najvećim izazovom za dalji rast i razvoj svoje kompanije;
  • 81% ispitanika iskoristilo je meru pomoći Vlade RS u vidu uplate minimalne zarade po zaposlenom;
  • 71% preduzetničkih kompanija u najvišoj meri stavlja u fokus ekološku svest i održivost poslovanja;
  • 73% ispitanika identifikuje probleme na strani prodaje kao najveći faktor rizika;
  • 66% preduzetničkih kompanija pripada porodičnim biznisnima
  • 55% % anketiranih preduzetnika je izjavilo da su uveli nove proizvode ili prilagodili stare, da bi se izborili sa krizom koja je zahvatila čitav poslovni svet još od početka marta 2020. godine sa pojavom virusa COVID-19;
  • 59% preduzetnika smatra da su uslovi za preduzetničko poslovanje nepovoljni.

Program EY Preduzetnik godine na globalnom nivou postoji više od 30 godina, a u Republici Srbiji ustanovljen je 2012. godine. Od tada je kroz opsežna istraživanja tima kompanije EY prošlo više od 200 domaćih kompanija koje zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi. Rezultati anketa na koje odgovaraju preduzetnici koji se godinama uspešno održavaju na privrednoj sceni Srbije, oblikuju se u svojevrsni vodič kroz poslovne prilike u Srbiji – lokalno istraživanje EY Preduzetnički barometar. Ova autorska studija kompanije EY Srbija je riznica podataka koja daje uvid u poslovni profil preduzetničke Srbije.

Godinu u kojoj kompanija EY predstavlja peti po redu EY Preduzetnički barometar, svakako će karakterisati načini rešavanja problema izazvanih pandemijom virusa COVID-19, kao i razlike u očekivanjima iz prošle godine sa realizacijom tokom 2020. godine.

Trendovi odnosa vlasništva i angažovanja u preduzetništvu po polu, su se donekle pomerili u korist žena, te je ove godine 27% vlasnica kompanija među anketiranima u odnosu na prošlogodišnjih 23%. I dalje je najviše fakultetski obrazovanih preduzetnika – 75% u odnosu na prošlogodišnjih 73%. Tradicionalno, proizvodnja je najzastupljenija kod srpskih preduzetnika (53%), a sve više je i IT kompanija koje pružaju širok dijapazon softverskih i hardverskih rešenja (11%).

Preduzetnici u Srbiji, su prema rezultatima EY Preduzetnički barometar istraživanja u izuzetno malom procentu (4%) mogla da nesmetano nastave poslovanje van poslovnih prostorija.

Ovako nizak procenat nije iznenađenje, jer je veliki procenat (53%) ovogodišnjih ispitanika angažovano u oblasti proizvodnje. Kompanije koje su mogle da organizuju „remote business“ su u najvećem broju IT kompanije. Ostale kompanije su uspele samo delimično u tome (54 %) što je u najvećem broju slučajeva određeno specifičnošću proizvodnje ili usluge.

Ono što se prošle godine činilo kao najveći izazov za dalji rast, po mišljenju srpskih preduzetnika (90% njih) bilo je pronalaženje adekvatno obučenih i sposobnih radnika. Ove godine je 82% preduzetnika kao najveći izazov navelo neizvesnost poslovanja uslovljenu pojavom virusa COVID-19, pa je briga o kandidatima za zapošljavanje i njihovoj posvećenosti i sposobnosti za zapošljavanje pala na treće mesto, sa 38% anketiranih.

Rezultati studije EY Preduzetnički barometar ukazuju na to da 40% preduzetnika ne namerava da odloži planirane investicije uprkos pojavi pandemije u 2020. godini.

Saradnja sa lokalnom zajednicom, društvena odgovornost i povećanje ekološke svesti su sve važniji deo svakog poslovanja – u prilog tome EY Barometar pokazuje da je visok procenat (71%) preduzetničkih preduzeća u svoje planove uvrstilo održivost poslovanja, što ohrabruje i može se smatrati jednim od ključnih faktora poslovnog uspeha preduzetnika.

(BIZLife)