DruštvoVesti

Kako pripremiti bebu za hladnoću i zimu

Prilikom pripreme bebe za prvu zimu i hladno vreme, najpotrebnije je osigurati da je bebi dovoljno toplo, ali postoje pravi i pogrešni načini za to, savetuju eksperti za roditeljstvo.

“Koliko je toplo ili hladno bebi ne ocenjujemo proveravajući jesu li hladne ruke ili noge kod bebe. Umesto toga, postavite prste ispod vrata bebe”, kaže doktorica Yvonne Gustafson, stručnjak za roditeljstvo.

Ukoliko je vrat kod bebe topao i vlažan, to znači da je bebi prevruće. U suprotnom, ako je hladan, potrebno je dodatno utopliti bebu.

Prema savetima stručnjaka, bebu je potrebno obući jedan sloj više nego što oblačite sebe. Mnogi roditelji često prave grešku jer dete previše utople.

Neki od upozoravajućih znakova mogu biti hladne ili crvene ruke kod bebe, uključujući drhtanje, bleda ili crvena stopala te plave usne.

Preporučuje se izolacija kolica kako biste umanjili protok hladnoće do bebe. To možete uraditi tako što ćete ispod bebe postaviti komad stiropora.

Koža kod beba sklona je pucanju i sušenju u zimskim mesecima, tako da se preporučuje redovno mazanje losionom ili hidratantnim kremama.

Izlazak na hladan vazduh s bebom ne treba izbegavati. Čak i kada je beba prehlađena, hladan vazduh može joj pomoći u smanjenju otoka sluznice. Međutim, važno je voditi računa da bebina odeća bude prigodna jer bebe ne mogu zadržavati temperaturu kao odrasli.

(klix.ba / foto: pixabay.com)