Lični razvoj

Kako ponovo pronaći pozitivnu energiju: 9 fraza

Postoji mnogo fraza pomoću kojih se može naći pozitivna energija, entuzijazam i optimizam kada nam je to najviše potrebno. Na kraju krajeva, ponekad je dovoljno samo promjeniti pravac naših misli da postanu produktivnije i da vibriraju na pozitivnim frekvencijama. 

​Znamo da je izraz “pozitivna energija” veoma moderan i u izvjesnom smislu izgleda da polako odmiče od običnog (ili ortodoksnog) terena psihologije. Međutim, ako se ovaj izraz primjenjuje na područje ličnog razvoja, a ne isključivo duhovnog svijeta, shvatamo da u sebi sadrži čitav niz atributa koji doprinose našem emotivnom i čak i psihološkom blagostanju.

Za pozitivnu energiju podrazumjevamo sve što stvara radost, motivaciju, osjećaj blagostanja, dobrotu i neka magična ekstrovertnost kako bi u potpunosti prihvatili život. To je svakako prekrasna dimenzija, koju je austrijski psihijatar i psihoanalitičar Wilhelm Reich svojevremeno već obradio.

Prema ovom stručnjaku, ljudsko biće ima takozvanu “energiju orgona”. To je vitalan i kreativan impuls koji vodi do zadovoljstva i uživanja. Ova teorija, formulisana početkom dvadesetog vijeka, nije ubijedila naučnu zajednicu tog vremena. Međutim, što se tiče pozitivnog impulsa, svi na neki način treba da se prepustimo svakodnevnom životu.

Fraze za ponovno otkrivanje pozitivne energije

Prva stvar koju treba uzeti u obzir u pogledu veličine pozitivnosti i energije koju emituje ovo emocionalno stanje jeste da to nije spoljna dimenzija. Niko odmah ne privlači ovu obnovljivu i entuzijastičku silu ako se ne pokaže receptivnim.

Ne možemo to sagledati čak i ako se suočimo sa svakodnevnim životom uronjenim u naše brige, tenzije i zabrinutosti. Da bismo otkrili pozitivnu energiju, moramo prvo isprazniti negativnost. Samo na taj način ćemo uspeti da napravimo prostor za novost, jer to stvara promjene.

Hajde da saznamo kako to postići kroz 9 fraza koje nam pomažu da povratimo pozitivnu energiju.

1. Uključite svoju volju

​Postoji pokretačka snaga jača od pare, struje i atomske energije: volja.

Albert Einstein

Picture

​Psihologija volje nas podsjeća da je ono što želimo moguće ako vejrujemo. Albert Einstein je to dobro znao i pokazao nekoliko puta na svojim radovima, jer se svijet fizike prepun emocija, napora i nefleksibilnosti vodi snagom srca i odlučnim umom.

2. Ne gubite nadu

​Optimizam je vjera koja vodi ka uspjehu. Ništa se ne može učiniti bez nade.

Helen Keller

Ovo je sigurno jedna od najboljih fraza za ponovno otkrivanje pozitivne energije i pripisuje se jednoj od najznačajnijih i najinspirativnijih figura dvadesetog vijeka. Helen Keller je bila pisac i politički aktivista koja je izgubila vid i sluh u svojoj 19 godini. Međutim, to nije ugrozilo njenu veliku hrabrost i sposobnost da sve prevaziđe i uvijek ide na bolje.

3. Mračni dani ne traju vječno

​Najmračnija noć će se završiti i sunce će izaći.

Victor Hugo

Ništa ne može spriječiti zoru, čak ni najtamnija noć. Posle najsnažnije oluje, spokoj se uvijek vraća, čak i duga se pojavljuje i osmjehuje u obnovljenoj atmosferi. Svaka poteškoća se završava, sve se rješava na ovaj ili onaj način. Zato pokušajamo da shvatimo da najteži momenti nemaju razloga da traju zauvijek.

4. Potencijal postoji u vama

​Ljudi se mjenjaju kada shvate koliki potencijal imaju da mogu promijeniti stvarnost.

Paulo Coelho

​Ponekad mi to radimo: provodimo svoj život spavajući, preživljavajući i ne shvatajući naš potencijal. Možda je to zbog socijalnog ili porodičnog okruženja, ali nijesmo uvijek u mogućnosti da zapalimo plamen koji nam dozvoljava da razumijemo šta možemo da uradimo za sebe i za svijet.

Hajde da se potrudimo. Naučimo da pobjegnemo od negativne energije koja nas okružuje, otvorimo oči i pogledajmo uunutar sebe i otkrijmo nevjerovatan potencijal koji imamo.

5. Mentalni pristup

​Jedno od najvećih otkrića moje generacije je da ljudsko biće može promjeniti svoj život jednostavnom promjenom svog načina razmišljanja.

Villiam James

​Vilijam Džejms, filozof, psiholog i brat velikog pisca Henrija Džejmsa, poklonio nam je divnu frazu da povratimo pozitivnu energiju. Već smo najavili na početku teksta, da umjesto traženja promjena, moramo shvatiti da odgovornost za njih se nalazi u nama: mi mijenjamo način razmišljanja i svijet se mjenja zajedno sa nama.

6. Život pun smisla

​Ako vjerujemo da univerzum nema smisla, tako ćemo i živjeti. Ali, ako smatramo svijet kao nešto naše, i sunce i mjesec sijaju za nas, onda će planine i polja biti napadnute od strane sreće i zadovoljstva, jer naš unutrašnji umjetnik glorifikuje stvaranje.

Hellen Keller

Još jednom citiramo Hellen Keller, koja nas poziva da razmišljamo o životu, svemiru i sebi. Ako smo u mogućnosti da nađemo značenje u svemu što nas okružuje, bez obzira koliko je to neprimjetno, onda ćemo biti spašeni. Razlog? Ko daje smisao svom životu pronalazi motivaciju, ima nadu i ciljeve.

7. Cijeniti stav

​Tvoj stav, a ne tvoja nadležnost, utvrdiće tvoj nivo.

Zig Ziglar

Još jedna farsa da ponovo otkrijemo pozitivnu energiju, koju je najavio jedan od najboljih mentalnih trenera i motivatora, Zig Ziglar. Hajde da razmislimo na trenutak: ono što nas stvarno čini odličnim, što nas razlikuje od drugih i omogućava nam da se ne potcenjujemo,je naš stav. Stav je najmoćnija sila ljudskog bića, koja nas vodi do najboljih uspjeha.

8. Život je promjena

​Dakle, ispunjen života je proces, a ne statično stanje.

Carl Rogers

Carl Rogers, zajedno sa Abrahamom Maslovom, definisao je jedan od najinteresantnijih pristupa psihologije, humanistički. Ova teorija u svoje vrijeme se smatrala kao tiha revolucija, sila puna dinamizma koja je po prvi put pripisivala ljudima sposobnost i potencijal da postignu svoje ciljeve.

Svi možemo započeti ovaj proces, jer u životu nije pitanje prilagođavanja promjenama, već češće ohrabrivanje i posticanje promjena

Picture
​9. Rizikuj: živi!

Zaključujemo s velikim biserom mudrosti. Stavimo tačku na listu fraza kako pronaći pozitivnu energiju sa vrijednim savjetima filozofa i teologa iz danske iz XIX vijeka Søren Kierkegaard-a. Postojanje, autentično postojanje, je iznad iskustva, to je osjećaj, to je percepcija, to je senzacija.

Život nije knjiga za čitanje, već sala beskonačne veličine za igru non-stop, gdje možemo biti prijemčivi, otvoreni, osjetljivi … Tamo je prava pozitivna energija, u želji za životom.

​Najsjajnije i najljepše stvari u životu nisu namjeravane da budu ispričane, pročitane ili vidjene, one su namijenjene da budu proživljene.

Søren Kierkegaard

(bebamur.com) ​​​​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *