Zdravlje

Kako početi sa tuširanjem hladnom vodom?

Šta se dešava u organizmu pri tuširanju hladnom vodom:

Prvo, dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova. Njihov volumen se sužava i krv je prinuđena da se kreće većom brzinom. Definitivno se poboljšava cirkulacija krvi u cijelom organizmu. Zidovi arterija i vena jačaju, normalizuje se rad sistema za snabdijevanje krvi u cjelini, povećava se radna sposobnost cijelog kardio – vaskularnog sistema.

Drugo, hladano tuširanje primorava naše tijelo da proizvede dopunsku energiju za svoje zagrijevanje.

Treće, hladna voda utiče na moždanu koru, poboljšava se rad svih djelova mozga.Iintenzivira se razmišljanje, počinjete bolje da razumijete i brže da donosite važne odluke!

​Četvrto,
 vlakna mišića naglo se skaraćuju, a to dovodi do ubrzanja cirkulacije limfe, što utiče na metaboličke procese u našem organizmu.

Peto, hladano tuširanje to je mini-stres za organizam, što znači da dolazi do aktivnog lučenja hormona u krvi, što značajno ubrzava sve metaboličke procese u organizmu. A mi dobijamo mini-stresnu- stabilnost!

Šesto, počinjemo da dišemo duboko, i naš organizam se puni kiseonikom, i na taj način se gubi osjećaj umora i pospanosti, povećava se naša radna sposobnost.

Sedmo, kada se ubrzava metabolizam počinje bolje da radi i naš – imuni sistem. Povećava se otpornost organizma na viruse, bakterije i druge zaraze. Znači da ćemo biti ređe bolesni i prestaćemo da hranimo novcem apoteke.

Kako utiče na nas?

Svakodnevna bodrost i dobro raspoloženje, su jedni od sporednih efekata hladnog tuširanja. Nema ljenosti i pospanosti.

Vaša koža se zateže, podmlađuje, biva zdravija i elastičnija, kosa biva sjajna i svilenkasta, vaš izgled i zdravlje biće vam prosto nevjerovatni!

Divno kaifovo stanje blaženstva, osjećaj magičnih zvjezdica, koji mile po cijeloj koži tijela se ne mogu opisati riječima. Želiš da živiš, pevaš, stvaraš… želiš da poletiš … 

Kada sam jesenas počela da se tuširam hladnom vodom, pošto sam bila zdrava i energična, velikih efekata (osim jakih senzacija) kod sebe nijesam očekivala. Međutim, pojavili su se, a ja ne mogu a da ih ne podijelim. 

Kao i svim normalnim ljudima, meni je bilo potrebno 8 sati sna, da bih se naspavala. Nikada nijesam tražila načine: kako se naspavati za 6 sati.

​Dvije nedelje posle početka tuširanja, primijetila sam da mi je dovoljno da spavam 7 sati! Bez ikakvog nasilja nad sobom! Samo tuširanje! To je tako.

Kako početi sa tuširanjem hladnom vodom?

Prvi korak. Prije nego što počnete da se tuširate hladnom vodom, odgovorite na pitanje: zašto vam je to potrebno? Nadam se da će vam gore navedeno pomoći u tome. Lično, ja sam počela zbog toga, što sam se sjetila svojijih osjećaja za vrijeme plivanja u Bajkalskom jezeru. Temperatura vode je bila plus 9 stepeni. A po tijelu posle kupanja imala sam osjećala peckanje i golicanje – kao da je slab električni naboj prolazio unutra i spolja! Željela sam da povratim taj osjećaj …

Drugi korak. Možete, naravno, direktno uključiti hladnu vodu i usmjeriti mlaz na sebe ( voljni pristup, zadivljujuće!) … Ali, bojim se da ćete posle toga, u najboljem slučaju, zauvijek izgubiti želju za tuširanjem hladnom vodom. U najgorem slučaju, prehladićete se …
​Znači, dolazimo do pitanja razumno, pažljivo i sa ljubavlju … Izvjesno vrijeme, potrebno je da podesite mozak i tijelo za narednu proceduru. Prvo misaono zamislite sebe već pod tušem i senzacije … govorite sebi o koristima koje nosi u sebi čudotvorno hladno tuširanje.Naredni korak (ako misli o tome, da treba da se nalazite ispod hladnog mlaza vode u vam ne izazivaju Užas) je izgovaranje afirmacije: ” Ja ću lako da uživam u hladnoj vodi.” “Hladna voda čini moje tijelo mlađim, zdravijim i vitkijim !”. Drugu afirmaciju je moguće i potrebno ponavljati kada stvarno budete stajali ispod tuša! I neka ovaj proces traje oko nedjelju dana – ne oklijevajte!

Treći korak. Prije nego što neposredno pređete na proces kupanja, u početku (oko nedelju dana), skvasite peškir sa hladnom vodom i brišite se njim… Samo radite to nakon što ste zagrijejali tijelo veoma toplom vodom! Jedan, dva, tri puta … Najvažnije – ne treba da se smrznete! To jeste, prije nego što zatvorite slavinu za toplu vodu i otvorite hladnu, tuširate se vrućom, zagrijevate tijelo.

Četvrti korak. Možete početi sa prohladnim tušem. Postepeno podešavajte vodu sve hladnijom i hladnijom. I kada budete spremni, pređite na hladnu.

Hladno tušitanje ili kontrast?

Nedvosmislenog odgovora nema. I jedno i drugo daju ogromnu korist za organizam. Izaberite po osjećaju. Probajte i jedno i drugo. Lično, ja sam lijena da okrećem slavinu tamo vamo, tuširam se samo hladnom vodom.

Koliko je vremena potrebno da se tušira hladnom vodom?​

Neko kaže, da treba da se stoji ispod hladne vode minut. Postoji i verzija da je za maksimalni efekat potrebno tuširati se dva puta dnevno po 10 minuta. Ovo zadnje je previše jako za mene – ja se tuširam oko tri minuta ujutru. Prođem tušem po cijelom tijelu dva puta. Orijentišite se po svojim osjećanjima – vodom se može izgoreti, ali u suštini ne bi trebalo da vam bude hladno! Iako to paradoksalno zvuči!

Posle tuširanja, postoje dvije mogućnosti: ili da se odmah obrišete peškirom; ili u početku samo stojite i uživajte u senzacijama, a zatim se obrišete peškirom. Meni je prihvatljivija ova druga varijanta. 

Šta mi pomaže u ovom procesu?​

​U vrijeme okretanja slavine u potrebnu stranu ja isključim mozak – to su samo dvije sekunde: prva – zatvoriti toplu, druga – otvoriti hladnu … i onda počinjem jako i duboko … da dišem. Disanje će svejedno biti automatsko. Uzgred, ako poželite u tom trenutku da vrište – vrištite. I neka komšije samo nagađaju, šta radite u kupatilu! Upravo sam ja tako “uletjela” u svetu vodu Bajkala – udaljila se malo od obale, i trkom uz jaki krik bacila se u hladnu vodu! Tako mi je bilo lakše …
​Kako da se isključi mozak? U početku, moja brižna i nježna glava mi je šaptala: “Tanjuška! Danas je veoma hladno! Hajde da se danas ne tuširamo. A sjutra ćemo to sigurno uraditi.”. Samo sam ljubazno i nežno, sa ljubavlju u glasu, odgovorila: “Začepi” i okrenula slavinu. Uraaaaaa!

Ukorjenjenje

Ako ste počeli sa tuširanjem, taj se postupak mora ponavljati svakodnevno. Najmanje 21 dana. Naime tolko je vremena potrebno da se u našem mozgu formiraju nove neuronske veze. I još tri mjeseca treba da se te veze konačno ukorjene. Maksimalno, do kraja svog života.

Možete, naravno, obećati sebi neku nagradu. Na primjer, za tuširanje hladnom vodom nedjelju dana, kupićete sebi … lijepo rublje! Ali … lijepo rublje možete kupiti i bez hladnog tuširanja! Ali prava nagrada za vas će biti vaši osjećaji, vaše stanje i vaše zdravlje!

bebamur.com