Zdravlje

Kako da izborom vežbe umanjite stres

Vežbanje i fizička aktivnost donose mnoge koristi organizmu na fizičkom i psihičkom nivou. Ne samo da služe za ostajanje u formi i izbacivanje viška energije i loših sastojaka, već izazivaju i lučenje endorfina po završetku aktivnosti, što je bitno za mentalno zdravlje. A baš to je važno u borbi protiv stresa, jednog od glavnih problema modernog doba.

Stres se definiše kao pritisak nastao usled brige o događajima na koje ne možemo da utičemo ili kao posledica situacija koje iziskuju svu našu energiju i ostavljaju nas iscrpljenima. Svako doživljava stres u nekoj meri, ali u poslednjih godinu i po dana, statistika se drastično povećala na svetskom nivou usled aktuelne pandemije. Tu na scenu stupa fizička aktivnost.

Kako fizička aktivnost pomaže?

Redovno vežbanje povezano je sa boljim raspoloženjem, zdravijim snom i većim samopouzdanjem, što sve utiče na to kako doživljavamo stres i kako se nosimo sa njim. To sve ima veze sa hormonima, jer vežbanje podstiče lučenje serotonina, dopamina i oksitocina koji imaju pozitivan efekat na mozak jer nas čine srećnim. Ovaj efekat veći je što češće vežbamo i imamo fizičke aktivnosti, a to ujedno umanjuje i rizik od visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Još jedan aspekt toga je što vreme provodimo na otvorenom, viđamo se sa drugim ljudima i na neki način smo deo neke zajednice.

Koja fizička aktivnost je najbolja?

Dobar odgovor je da ne postoji tačan odgovor. Naime, svaka fizička aktivnost je dobra za naš organizam, pod uslovom  da je ne radimo isključivo na silu i da u njoj ne uživamo nimalo. U takvom slučaju, bolje je bataliti tu vrstu vežbe i pronaći neku novu koja će vam biti privlačnija. Na vama je da istražite da li će to biti neka klasična vežba, joga ili neki novi sport koji do sada niste isprobali.

Da li vežbe mogu povećati stres?

Fizička aktivnost jeste neka vrsta stresa za telo, ali ukoliko se pravilno primenjuje, odgovor organizma će biti pozitivan. Važno je da ne rizikujete zdravlje ukoliko imate određenih problema i da vežbe radite pravilno, a ne tako da vas sve boli. Čak i kada pronađete fizičku aktivnost koja vam odgovara, ne treba preterivati sa njom, a ni konsultacija sa nekim stručnim neće škoditi.

A ukoliko imate problema da pronađete vreme za to, znajte da je najvažnije da makar počnete i izdvojite po 15 do 30 minuta bar nekoliko puta nedeljno. A možete aktivnost deliti i u nekoliko kraćih segmenata ako ne možete odjednom izdvojiti par sati.

Izvor: Stylist