DruštvoVestiZanimljivosti

Jug Srbije leži na srebru i zlatu

Kanadski “Medgold risorsis” pronašla je u južnoj Srbiji odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, pišu Večenje novosti.

Kako navodi list, ova kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom “Tlamino projekat”, pronašla je na samoj granici Srbije sa Bugarskom i Makedonijom sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i skoro neverovatnih 193 grama srebra po toni. 

Posle toga, navedena kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje “Fortuna silver”, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra “San Hoze” u Meksiku i peruansko ležište sreba “Kailoma”, dodaju “Novosti”. 

Kako objašnjava list, prema tom sporazumu, “Fortuna silver”, koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata “Lindero”, obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara. 

Planirano je da od te sume dva miliona američkih novčanica bude potrošeno tokom ove godine. 

Takođe, prema tom sporazumu, “Foturna” bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u “Talmino projektu”. 

Prema navodima lista, istraživanja se rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara na teritoriji naše zemlje.

(tanjug.rs / pexels)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *