PolitikaRegionVesti

Jačanje desnice u EU nije dobro za Balkan – neće širenje

Jačanje desnice na predstojećim izborima za Evropski parlament imalo bi višestruko loše posledice po region Zapadnog Balkana.

To za Tanjug ocenjuje jedan od najpopularnijih političkih mislilaca i teoretičara današnjice Frensis Fukujama.

To neće biti dobro zato što će populisti sigurno želeti da se ništa ne menja, a tako neće podržati ni dalje širenje Evropske unije“, rekao je Fukujama na pitanje Tanjuga šta bi jačanje desnice na predstojećim izborima za EP značilo za proces proširenja i Zapadni Balkan. 

Jačanje desnice će zasigurno usporiti proces proširenja“, uveren je on. 

Fukujama, međutim, dodaje da ishod predstojećeg glasanja neće značiti i kraj priče o širenju EU. 

On ukazuje da jačanje desnice zbog toga neće biti dobro za Zapadni Balkan, jer je, ističe, upravo evropska perspektiva podsticala reforme u zemljama regiona. 

Smanjenjem atraktivnosti evropskih integracija izgubiće se i volja za reformskim procesima“, objasnio je Fukujama za Tanjug. 

Fukujama je danas u Beču održao predavanje, u organizaciji austrijske novinske agencije APA i Instituta za humanističku nauku. Frensis Fukujama je profesor političke ekonomije, istoričar, sociolog i pisac globalnog bestselera “Kraj istorije i poslednji čovek”. 

Intenzivno se bavi temama demokratizacije i međunarodne političke ekonomije. 

U poslednjih nekoliko godina pažnju usmerava na ulogu kulture i društvenog kapitala u savremenom ekonomskom životu, kao i na društvene posledice tehnoloških promena. 

Knjiga “Kraj istorije i poslednji čovek” objavljena je u SAD 1992. godine, štampana je u preko dvadeset inostranih izdanja, i prevedena i na srpski jezik. 

Bestseler je u Americi, Japanu, Francuskoj i Čileu, a dobila je i nagradu kritike lista „Los Anđeles tajms” i nagradu „Kapri” za italijansko izdanje.

(tanjug.rs)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *