DruštvoVesti

ISTRAŽIVANJE: Vazduh u Novom Sadu doprinosi obolevanju od astme

Kada se govori o kvalitetu vazduha, najčešće se spominju saobraćaj i industrija, ali nikako ne treba zaboraviti ni poljoprivredu…

Rezultati istraživanja, koje je u periodu od jula do decembra 2018. godine sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodine, pokazali su da kvalitet vazduha u Novom Sadu doprinosi obolevanju od astme i hronično opstruktivne bolesti pluća.

Najveći problem su čestice PM10, koje su nevidljive, a direktno napadaju respiratorni sistem, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Ovi podaci nisu neočekivani, pokazuje istraživanje, jer čestice prašine često mogu da deluju i u kombinaciji sa alergenima, koji inače pogoršavaju simptome astme.

– Naravno da i aerozagađenje igra ulogu, izvestan stepen ili profesionalna izloženost aero iridansima, ali pušenje na prvom mestu. Kod astme daleko veći značaj imaju alergeni. Ljudi sa astmom su najčešće nepušači, ali ono što je za njih okidač to su alergeni – kaže pulmološkinja Dušica Jarić.

Jarić dodaje da se zatvoreni prostor može smatrati čak i rizikom, jer, ukoliko nema dobre ventilacije i protoka vazduha, čestice koje isparavaju iz nameštaja, zidova, podova, drvenarije, takođe nisu beznačajne i mogu biti opasne.

Kada se govori o kvalitetu vazduha, najčešće se spominju saobraćaj i industrija, ali nikako ne treba zaboraviti ni poljoprivredu, kažu u “Vojvođanskoj zelenoj inicijativi”.

U tom udruženju naglašavaju da većina fabrika nema prečistače vazduha, a problem predstavljaju i lokalne deponije, kojih je mnogo u Vojvodini, pa tako i u Novom Sadu.

– Pri sagorevanju komunalnog otpada nastaju veoma štetne materije, kao što su dioksini i furani, a to su najzagađenije materije koje je čovek stvorio i koje mogu da izazovu zaista velike posledice po zdravlje ljudi. Novi Sad ima i veliki problem što nema dovoljno zelenih površina, odnosno što na postojećim zelenim površinama nema dovoljno odraslog, formiranog drveća, koje zaista ima funkciju da prečišćava vazduh, jer mi uvek volimo da napomenemo da mlade sadnice koje Gradsko zelenilo sadi, nemaju funkciju, kao već odraslo, formirano drveće da prečišćavaju vazduh– rekla je Milica Alavanja iz “Vojvođanske zelene inicijative”.

U udruženju dodaju da je problem gradova u Vojvodini i to što nijedan nema vetrozaštitni pojas, koji bi ga štitio od poljoprivrednog zagađenja, a svi gradovi u pokrajini su okruženi obradivim površinama, koje su više puta godišnje tretirane raznim pesticidima.

(rtv.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *