Zdravlje

Identifikovan je centar svih bolesti: mozak

Čini se čudno, ali sedamdesetogodišnji profesor Enzo Soresi, nakon godina doktoroskog iskustva  i  liječenja raznih bolesti   od tumora do  astme, ubijeđen je da sve bolesti dolaze iz mozga. I on objašnjava zašto je uvjeren da u encefalonu postoji neka vrsta prekidača koji je sposoban dati život ili izostaviti određene patologije, ne samo psihičke.

Enzo Soresi, ftiziolog, anatomopatolog i onkolog, primarni emeritus pneumologije na Niguardi u Milanu, napisao je knjigu sa smislenim naslovom: “Anarhijski mozak” u kojem on izlaže svoje iskustvo i objašnjava koliko naše zdravlje zavisi od mozga, od endokrinog sistema povezanog sa imunološkim sistemom koji je takođe povezan i  sa centralnim nervnim sistemom u nekoj vrsti mreže.

Proizvodnja moždanih hormona aktiviranih emocijama ima nepoznat naučni naziv: psihoneuroendokrinoimunologija ili bolje Pnei. To nije baš proučena studija upravo zato što je povezana sa emocijama, sa osjećanjima za one stvari koje se mijenjaju od osobe do osobe i stoga se ne mogu kvantifikovati, zamislite 40 miliona limfocita koji aktiviraju i oslobađaju hormone mozga, koliko neurotransmitera se oslobađa? Štaviše, svaka osoba različito reaguje na različite događaje.

Prema profesoru Soresi, moždane ćelije su u kontinuiranoj proizvodnji i da ih ne bi izgubili i produžili život za najmanje 10 godina, potrebno je hodati 40 minuta tri puta nedeljno da stimulišemo obnavljanje ćelija.

Ne samo da je mozak sposoban da nas razboli ili ozdravi u zavisnosti od inputa koje mu dajemo, u jednom intervju profesor govori  koliko se ljudi oporavilo od tumora zahvaljujući vjeri ili koliko je bolesti nestalo čim je nestao izvor stresa. Ali to nije magija, to je placebo efekat, efekat koji  pozitivno utiče na naš mrežni sistem koji uključuje endokrini sistem, imuni sistem i centralni nervni sistem.

Placebo efekat ima pozitivan efekat na 60% slučajeva, doktori ne mogu da prepišu placebo, to bi bila prevara, ali profesor je shvatio kako je ovaj efekat proizveo rezultate koji se ne mogu postići ljekovima. Placebo efekat se ne dobija  samo ljekovima, već i vjerom,  bilo čim što nam daje pozitivnu emociju koja čini da simptomi nestanu.

Ali postoji i drugi efekat nazvan “nocebo”, u kome je dovoljno da se oslobodimo stresa, od onog zbog čega se jedan bolesnik oporavlja od bolesti, na primjer, razvod može da pomogne jer je  bolest nastala zbog stresa izazvanim brakom koji ne funkcioniše.

bebamur.com