EkonomijaVesti

Gajenje lešnika za Ferero – put do sigurne i dobre zarade

Novo Radonjić iz kompanije Novo plus, kaže da je uzgoj lešnika veoma isplativ biznis, ali mora da se sačeka peta godina da bi se pokrilii troškovi, a tek u šestoj godini da se ostvari računica.

On naglašava da treba dosta vremena tokom godine da se posveti održavanju zasada i da je neophodno da se ispoštuje ceo proces, od kvaliteta zemljišta pa na dalje, da bi proizvodnja došla što brže, a ne da prođe 7 godina, a da nemate prvi rod.

Na ideju da podignu zasad lešnika su došli 2015. godine od kolega koji su posadili zasade u okolini Crvenke. Tada su uradili plan na 40 hektara. Sadnice za su nabavili od kompanije Agriser koja je u vlasništvu italijanske kompanije Ferero, a prvo su posadili 15 hektara, pa naredne godine još 25 hektara.

U samom startu urađena je analiza zemljišta, a zatim bacanje stajnjaka i to 100 tona po hektaru. Na to smo još stavili veštačko đubrivo. Onda smo podrivali, pa zaoravali na 40. U jesen smo uradili zasad i odmah smo stavili sistem za navodnjavanje kap po kap. Ovaj sistem je odmah bio u funkciji kako bi imali primanje sadnica 100%“, navodi Novo.

Zasad lešnika kompanije Novo plus je sada u petoj godini i trenutno rade drugo skupljanje lešnika, a očekuju prinos oko 20 tona. „Na starom zasadu se otprilike očekuje oko 800 kg po hektaru, a do kraja ostaje da se vidi. U proseku to će biti oko 500 kg po hektaru lešnika u ljusci“, otkriva nam Novo.

Oni su potpisali ugovor sa kompanijom Ferero i ovo im je prvi rod koji im nude na otkup, odnosno 75% roda ukoliko im, naravno, bude odgovarala cena, koju Ferero prati na svetskoj berzi.

„Oni proširuju svoje plantaže, žele da imaju što više zasada u Srbiji, što je za nas dobro, jer imamo sigurnog otkupljivača lešnika u narednim godinama”, zaključuje Novo.

Agromedia / Bizlife.rs
Foto: Pixabay