DruštvoVesti

FRILENSERI ZAHTEVAJU: Zaustavite PORESKA REŠENJA za uplate iz inostranstva!

Udruženje radnika na internetu zatražilo je obustavu postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po, kako je navedeno, “neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu” za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva.

Udruženje je predstavnicima Vlade Srbije i Poreske uprave uputilo pismo u kome se zahteva hitan sastanak na kome bi se razgovaralo o rešavanju problema samoinicijativnih podnošenja poreskih prijava fizičkih lica koja su uplate primala iz inostranstva, kao i o otpočinjanju pregovora oko budućeg pravnog statusa i načina oporezivanja radnika na internetu.

Pismo je upućeno predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom i direktorki Poreske uprave Dragani Marković.

U cilju poboljšanja pravno-socijalnog statusa radnika na internetu, Udruženje radnika na internetu traži obustavu postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po, kako je navedeno, “neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu” za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva.

“Naš stav je da se naplata poreza i doprinosa može vršiti tek kada se uspostavi održiv, transparentan i precizan poresko-pravni okvir za radnike na internetu, a javnost sa njim upozna”, navedeno je u pismu.

Traži se i početak pregovora i dijaloga o pravnom statusu radnika na internetu, definisanju strukture i finansijskih stopa poreza i doprinosa.

“Naš tim stručnjaka već radi na formulisanju konkretnih predloga za rešenje problema, jer želimo da postupimo odgovorno prema kolegama i društvu u celini, zalažući se za dugoročna i održiva rešenja”, naveli su iz Udruženja.

U pismu se navodi da je poreska politika neadekvatna, da je njena primena nepravična, te da zakonski propusti zahtevaju od radnika na internetu da poštuju nesprovodive zakonsko-poreske okvire, a da pri tom nisu u mogućnosti da ostvare svoja prava.

Podseća se da Zakon o porezu na dohodak građana, donet 2001. godine, ne navodi kategoriju prihoda stečenih radom putem interneta niti prihode iz inostranstva.

“Samo nepostojanje ovakve kategorije ukazuje na to da ovaj zakon nije primenjiv u trenutnoj situaciji, te da je neadekvatan zbog potpuno izmenjenih okolnosti prihodovanja. Samooporezivanje na koje poziva Poreska uprava podrazumeva plaćanje visokih stopa poreza i doprinosa (do 50 odsto) za svaki priliv iz inostranstva”, navedeno je u pismu.

Ukazano je da danas, kada postoji više od 100.000 ljudi u Srbiji koji privređuju putem interneta, ovakav zakon iz 2001. godine “ne može biti osnova za oporezivanje i jasna je potreba za njegovom izmenom, što je i sam ministar finansija Siniša Mali potvrdio u svojoj nedavnoj izjavi medijima”.

Pismo koje je Udruženje radnika na internetu uputilo Vladi Srbije i PU u celosti možete pročitati klikom na link ovde.

(beta.rs)