Evo kako da ne “poludite” ako ste perfekcionista…

Perfekcionizam je nešto čime se mnogi od nas ponose, evo kako da ne preuzme kontrolu nad vašim životom.

Perfekcionizam, težnja i želja da “sve” uvek bude savršeno, nešto je čime se mnogi od nas ponose. Drago nam je kada možemo da kažemo da je kod nas sve uvek savršeno, baš kako bismo želeli, ali se često iza toga kriju stres, preterani trud, i osećaj nezadovoljstva kada sve ne ispadne baš onako kako smo zamislili.

U redu je da želite da sve bude super, ali evo kako da ne dozvolite perfekcionizmu da preuzme kontrolu nad vašim životom i izazove negativne emocije.

Izgovorite to naglas

Zamislite da zadatak pred sobom, koji “mora” da bude savršen, pričate nekome kao priču. Izgovorite nekoliko rečenica o tome, kao da ih pričate prijateljima, porodici… Da li vam smeta neki deo priče? Taj deo je ono što će vas kasnije frustrirati, pronađite način da ga promenite i uskladite sa realnošću.

Prepoznajte šta su ideali, a šta očekivanja

Naročito kada vaš zadatak ima veze sa drugim ljudima! Ne možemo uvek očekivati da oni savršeno ispune naša očekivanja, zbog toga bi trebalo razdvojiti realne ciljeve od idealnih i nedostižnih. Na taj način, manje ćete se stresirati.

Izbacite ovu reč iz upotrebe

“Moram” je reč kojom ne bi trebalo sebe da opterećujete često. Da, morate da platite račune, ali ne morate da uradite gomilu drugih stvari. Samo biste želeli ili voleli da ih uradite. Prilagodite tu reč najpre u sebi, kako biste sa sebe skinuli pritisak, a potom pokušajte da je izbegavate i u komunikaciji sa drugim osobama.

Prepoznajte šta vas muči

Često sebi brojnim perfekcionističkim zadacima zapravo pokušavamo da skrenemo pažnju sa nečega što nas muči “iznutra”. Dodavanje pritiska sebi u možda običnim situacijama, zapravo je znak da nemamo kontrolu “negde drugde” – na poslu, u ljubavi, u porodičnim odnosima… Pokušajte da pronađete šta vas zapravo muči, i energiju posvetite tome, ne nekom zadatku koji, navodno, “mora” da bude završen.

I zapamtite – u redu je da nešto uradite najbolje što možete. Ne mora uvek sve da bude “savršeno”.

(mondo.rs)