Evo kada nastaje emocionalna iscrpljenost!

Emocionalna iscrpljenost je stanje koje se postiže nakon prevelikog napora. U ovom slučaju ne govorimo samo o preteranom radu, već o preteranom preuzimanju sukoba, odgovornosti ili emocionalnih ili kognitivnih podražaja.

Ne dolazi se do emocionalne iscrpljenosti iz trenutka u trenutak. To je proces koji se polako inkubira sve dok osoba ne propadne. Ovo stanje poništava subjekta i dovodi ga do stanja paralize, duboke depresije ili hronične bolesti. U životu subjekta dolazi do kolapsa, jer bukvalno on to više ne može da podnese.

“Povremeno se odmarajte; polje koje je odmaralo daje obilnu žetvu “.
-Ovidio-

Iako se emocionalna iscrpljenost doživljava kao mentalni umor, obično je praćena ogromnim fizičkim umorom. Kada se pojavi, prevlada osećaj težine, nemogućnosti da se nastavi dalje. Stoga padamo u inerciju iz koje je teško izaći.

Uzroci emocionalne iscrpljenosti

Emocionalna iscrpljenost nastaje zato što postoji neravnoteža između onoga što je dato i onoga što je primljeno. Oni koji postanu žrtva ovog mehanizma daju sve od sebe da rade, kod kuće, u bračnom odnsu ili bilo kom drugom sektoru.

Generalno gledano, to se dešava u oblastima u kojima postoji velika potreba koja zahteva velike žrtve. Na primer, posao visoke odgovornosti ili problematična porodica čiji članovi zahtevaju puno pažnje. To se takođe događa kada imamo partnera sa kojim smo u sukobu ili sa ozbiljnim teškoćama.

Normalna stvar je da iscrpljena osoba nema mnogo vremena za sebe. Takođe ne dobija dovoljno priznanje, naklonosti ili obzirnosti. Od nje se očekuje samo višegodišnje “davanje”. Kao da je jači od drugih i može da podnese sve.

Prvi simptomi emocionalne iscrpljenosti

Pre nego što se pojavi stvarna emocionalna iscrpljenost, postoje nekI tragovi koji to najavljuju. To su signali kojima, u principu, ne pridajemo veliku važnost. Da smo na vreme obratili pažnju na njih,  mogli bismo preduzeti akciju na vreme.

Početni simptomi emocionalne iscrpljenosti su:

  • Fizički umor. Osoba često oseća umor. Otkako ujutro otvori oči, nadvladala je sve što je čeka tokom dana.
  • Nesanica. Emotivno iscrpljena osoba ne spava dobro. Stalno razmišlja o svojim problemima, što joj otežava usklađivanje sna.
  • Razdražljivost. Često se nervira i gubi se samokontrola. Iscrpljena osoba je lošeg raspoloženja i previše je osetljiva na bilo kakve kritike ili geste neodobravanja.
  • Nedostatak motivacije. Oni koji pate od emocionalne iscrpljenosti počinju da deluju mehanički. Kao da su primorani da rade ono što rade. Nemaju entuzijazma ili interesa za svoje aktivnosti.
  • Afektivno odvajanje. Emocije postaju sve više i više ravne. Kao da se u stvarnosti praktično ništa ne oseća.
  • Česta zaboravnost. Zasićenje informacija i / ili podražaja izaziva probleme sa pamćenjem. Stvari manjeg značaja vrlo se lako zaboravljaju.
  • Poteškoće u razmišljanju. Osoba se oseća zbunjeno. Svaka aktivnost stvara veći gubitak vremena nego ranije. 

Kako se izvući iz emocionalne iscrpljenosti

Najbolji način da se prebrodi emocionalna iscrpljenost je, naravno, odmaranje. Mora se naći slobodno vreme za opuštanje i sigurnost. Na primer, ljudi koji zahtevaju previše od sebe, provode nekoliko godina bez odmora. To se ne sme učiniti. Pre ili kasnije, to izaziva samo umor i iscrpljenost. Bilo bi dobro da se odmarate nekoliko dana.

Drugo rešenje je raditi na stvaranju drugačijeg stava prema svakodnevnim zadacima. Svakog dana mora postojati trenutak da se posvetite obavezama, a drugi da se odmarate i provedete aktivnosti koje su korisne. Savršenstvo ili usklađenost moraju se ostaviti po strani.

I na kraju, vrlo je važno podići svest o sebi. Nema ništa bolje nego trošiti malo vremena na sebe svakog dana. Dišite, ponovo se povežite sa sobom i sa onim što želite. Od suštinskog je značaja da razvijete stav razumijevanja i ljubaznosti prema sebi. U suprotnom, pre ili kasnije, neće biti moguće da krenete napred.

bebamur.com