EU: “Vreme je da oživimo turističku industriju”

Leto nam se polako približava, te ukoliko ste planirali da letnji odmor provedete unutar EU granica, stiže vest koja bi mogla da vas obraduje.

Naime, Evropska unija priprema predlog za otvaranje granica za sve turiste koji su vakcinisani sa obe doze vakcine protiv koronavirusa

“Vreme je da oživimo turističku industriju”, tvitovala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Ovaj tvit je usledio nakon što je Evropska komisija preporučila ulazak potpuno vakcinisanih putnika van EU, odnosno iz država sa “dobrom epidemiološkom situacijom”. Kriterijum “dobre epidemiološke situacije” bi se verovatno bazirao na broju infekcija na 100.000 stanovnika, na dvonedeljnom nivou merenja.

Odluka će biti donete krajem maja

Evropska agencija za lekove (EMA) do sada je odobrila vakcine Bionteh / Fajzer, Moderna, Astrazeneka i Džonson i Džonson, a takođe se očekuje da u narednim danima odobri i dve kineske vakcine Sinovac i Sinofarm.

Iako se sve države članice moraju načelno složiti oko ovog predloga Evropske komisije, pojedinačne zemlje mogu same da donesu odluke, kao što su Grčka i Mađarska već i učinile. Naravno, potvrda o vakcinaciji neće isključivati mogućnost da neke zemlje uvedu obavezan PCR test, kao i period karantina.

U međuvremenu, EU očekuje da se aktivira sistem digitalnih zelenih sertifikata koji će biti dostupni i građanima koji nisu iz EU, ali su primili obe doze odobrenih vakcina od strane Evropske agencije za lekove.

travelmagazine.rs