SvetVesti

EU se okreće Fajzeru?

Predsednica EK Ursula fon der Lajen izjavila da je postignut sporazum sa laboratorijama Fajzer i Biontek za isporuku dodatna četiri miliona doza vakcina.

Ta isporuka bi u EU trebalo da stigne, prema njenim rečima, krajem marta.

Te doze će biti na raspolaganju “pre kraja meseca” pored već predviđenih isporuka i biće raspoređene srazmerno prema broju stanovnika zemalja članica, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

“To će pomoći zemljama članicama u naporima da savladaju širenje novih mutiranih varijanti virusa” i doprineće “ponovnom uspostavljanju slobodnog kretanja ljudi i dobara”, rekla je fon der Lajen.

Evropska komisija je početkom februara objavila da očekuje isporuku 55 miliona doza vakcina u martu.

Komisija računa na povećanje isporuka vakcina u drugom kvartalu sa 300 miliona doza, odnosno 100 miliona doza mesečno u proseku, kako je Ursula fon der Lajen u ponedeljak prenela nemačkim medijima.

EU je do sada odobrila tri vakcine i očekuje se da će odobrenje za vakcinu Džonson i Džonson stići ovog meseca.

U mnogim zemljama EU poslednjih nedelja raste broj inficiranih i hospitalizovanih zbog čega su neke uvele nove kontrole na granicama, a Evropska komisija posebno izrazila zabrinutost zbog žarišta zaraze što su: Tirol u Austriji, Nica i Mozel u Francuskoj, Bolcano u Italiji i neki delovi Bavarske i Saksonije u Nemačkoj.

EU je, podsertimo, u startu nabavki vakcina zapala u ćorsokak sa Astrazenekom jer iz te kompanije nije stigao dogovoren broj vakcina protiv koronavirusa. Ruski fond koji proizvodi “Sputnjik V” ponudio je 100 miliona doza Uniji, ali je to tada odbijeno uz obrazloženje da se ta vakcina ne nalazi u EU strategiji borbe protiv koronavirusa.

Nakon toga počela je procedura registracije te vakacine, koja još uvek nije gotova.

(Beta.rs)