Lični razvoj

Erik Bern: Biti lijep to nije pitanje anatomije, već dozvole roditelja

Erik Bern je autor poznatog koncepta scenarija i teorije igara. Oni se zasnivaju na transakcionoj analizi, koja se sada proučava širom svijeta.

Bern je uvjeren da se život svakog čovjeka programira do pete godine života, i svi živimo posle toga po tom scenariju.

​Evo izbor citata ovog izvanrednog psihologa o tome kako se naši mozgovi programiraju.

1. Scenario je postepeno odvijajući životni plan koji se formira u ranom djetinjstvu uglavnom pod uticajem roditelja. Ovaj psihološki impuls sa velikom silom gura čovjeka naprijed, prema svojoj sudbini, i vrlo često nezavisno od njegovog suprostavljanja ili slobodnog izbora.

2. U prve dvije godine ponašanje i misli djeteta programira uglavnom majka. Ovaj program i formira početni okvir njegovog scenarija, “primarni protokol” o tome ko treba da bude, to jeste, da li će biti “čekić” ili “nakovanj”.

3. Kada dijete napuni šest godina, njegov životni plan je gotov. Ovo je bilo dobro poznato sveštenicima i učiteljima iz srednjeg vijeka, koji su govorili: “Ostavite mi dijete do šeste godine, a onda ga uzmite nazad.” Dobar predškolski vaspitač može čak predvidjeti kakav život očekuje dijete, da li će biti srećno ili nesretno, da li će postati pobjednik ili gubitnik.

4. Plan budućnosti uglavnom se zasniva na porodičnim instrukcijama. Neki od najvažnijih trenutaka mogu se vrlo brzo otkriti, već u prvom razgovoru, kada terapeut pita: “Šta su ti roditelji govorili o životu kada si bio mali?”

5. Iz svake instrukcije, u ma kakvoj indirektnoj formi da je formulisana, dijete se trudi da izvuče njegovo imperativno jezgro. Tako ono programira svoj životni plan. Mi to zovemo programiranje, jer uticaj instrukcije stiče karakter trajnosti.

​Dijete doživljava želje roditelja kao naredbu, takve one mogu ostati cio život, ako u njemu ne dođe do nekog dramatičnog preokreta ili događaja. Samo veliko preživljavanje, kao što je rat, ili ljubav koja nije odobrena od roditelja, mogu mu pružiti trenutačno oslobađanje.

Posmatranja pokazuju da životno iskustvo ili psihoterapija mogu takođe osloboditi, ali mnogo sporije.

Smrt roditelja ne uklanja uvijek “želje-naredbe”. Naprotiv, u većini slučajeva ih ojačava.

6. Najčešće, dječije odluke, a ne svjesno planiranje u odrasloj dobi, određuju sudbinu čovjeka.

Šta god ljudi da misle ili govore o svom životu, često se ima utisak da neka moćna privlačnost tjera ih da negdje streme, često to nije u skladu s onim što piše u njihovim autobiografijama ili radnim knjižicama.

Oni koji žele da zarade novac, gube ih, dok se drugi nezadrživo bogate. Oni koji primoravaju, koji traže ljubav, bude samo mržnju, čak i kod onih koji ih vole.

7. U životu čovjeka, rezultat scenaria je predviđen, propisan od roditelja, međutim on će biti nevažeći sve dok ga dijete ne prihvati.

Naravno, prihvaćanje nije praćeno fanfarama i svečanom povorkom, ali ipak dijete može nekada to izjaviti sa najvećom iskrenošću: “Kad porastem, biću ista kao mama” (što odgovara: “Udaću se i roditi isti broj djece “) Ili” Kada budem veliki, biću kao tata “(što može odgovarati:” Ići ću u rat.”).

8. Programiranje se uglavnom vrši u negativnoj formi. Roditelji ubace u glavu djeteta ograničenja. A ponekad daju i dozvole.

Zabrane otežavaju prilagođavanje okolnostima (one su neadekvatne), dok dozvole pružaju slobodu izbora.

Dozvole ne dovode dijete u nevolje, ako se ne sprovode prinudno. Prava dozvola je jednostavna “može”, kao što je, na primjer, dozvola za ribolov. Dječaka niko ne primorava da lovi ribu. Želi – lovi, ne želi – ne lovi i ide sa ribarskim štapovima, kada mu se dopada i kada mu okolnosti to dozvoljavaju.

9. Dozvola nema nikakve veze sa vaspitanjem svedozvoljenosti. Najvažnije dozvole – to su dozvole da se voli, mijenja, uspješno suočava sa svojim zadacima. Ako čovjek posjeduje takvu dozvolu, to se odmah vidi, kao i onaj ko je vezan za sve vrste zabrana. (” Njemu je, naravno, dozvoljeno da misli”, ” Njoj je dozvoljeno da bude lijepa”, ” Njima je dozvoljeno da se raduju.”)

10. Moram još jednom naglasiti: biti lijep (kao i uspješan) to nije pitanje anatomije već roditeljske dozvole. Anatomija, naravno, utiče na ljepotu lica, ali samo kao odgovor na osmjeh oca ili majke može da procvjeta istinski lijepo lice ćerke.

 Ako roditelji vide u svom sinu, glupo, slabo i nespretno dijete, i u ćerki – ružnu i glupu djevojku, oni će takvi i postati.

bebamur.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *