LifeStyleTurizam

DUBAI – SPOJ TRADICIJE I EKSTAVAGANCIJE

Dubai je najveći grad  Ujedinjenih Arapskih Emirata i prestonica istoimenog Emirata Dubaija u toj federaciji na jugoistoku Perzijskog zaliva. Danas u tom kosmopolitskom gradu živi samo 10 – 15% stanovnika koji su arapskog porekla, svi ostali su doseljenici, najvećim delom iz Azije i to iz Indije (51%), Pakistana (16%), Bangladeša (9%) i Filipina (3%), uz manje grupe iz ostalih delova sveta. Dubai je grad sa najviše stanovnika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i jedan od najbogatijih gradova na svetu. Baš zbog tog bogatstva, može se reći da je Dubai i jedan od najekscentričnijih gradova na planeti.Ovaj moderni grad je zanimljivi spoj tradicije i ekstravagancije. Mnogim turistima iz zapadne civilizacije Dubai predstavlja pravi kulturološki šok. Nije čudno da vidite bogataše kako šetaju kućnog ljubimca geparda na povocu.

Na helidromu hotela “Burj el Arab” možete se venčati, odigrati partiju tenisa ili voziti motor. U Dubaiju se održavaju trke kamila kao i polo mečevi. Policija u Dubaiju vozi najskuplja kola na svetu. U voznom parku imaju Lambordžin, Bugati, Ferari, Bentli… Gužve u ovom milionskom gradu su česte, a ne bi trebalo da vas iznenadi ako u susednim kolima vidite tigra kako se dosađuje.

Bogataši u Dubaiju vole da budu jedinstveni i ekstravagantni. Ako ste baš u stisci sa vremenom, u Dubaiju možete podići zlatne poluge na bankomatu.

Osim geparda i tigra, građani Dubaija vole za kućne ljubimce da imaju sokole.

U Dubaiju se nalazi najviša zgrada na svetu Burdž Kalifa, odakle su pruža fascinantan pogled na grad.

Burj Kalifa (foto: pixabay)

A, ako vam dosadi toplota koja u Dubaiju ne pada ni u zimskim mesecima, uvek možete skoknuti do tržnog centra na skijanje.

(sestadimenzija.net)