KulturaVesti

Dragan Bjelogrlić: Šta ćete gledati u drugoj sezoni “Senki nad Balkanom”

Glumac i reditelj je najavio da će druga sezona serijala “Senke nad Balkanom” problematizovati aferu koja je prethodila atentatu na kralja Aleksandra Karađorđevića i sam atentat na našeg monarha

“U seriji ćemo osvetliti neke činjenice oko atentanta na kralja Aleksandra Karađorđevića koje do sada nisu bile mnogo poznate. Bavimo se faktima oko postojanja srednjevekovnog utvrđenja na Avali koje je datiralo još iz rimskog doba. Podigao ga je i ostavio u zaostavšttinu despot Stefan Lazarević u 14. veku. Za potrebe Meštrovićevog Spomenika neznanom junaku to utvrđenje je srušeno”, otkrio je Bjelogrlić neke od detalja iz nove sezone serije “Senke nad Balkanom” koja se očekuje na jesen.

Prema njegovim rečima, u drugoj sezoni serijala pojavljuje se Marija Oršić, koja je bila žena o kojoj se malo znalo, a ispredalo mnogo legendi.

“Na kastingu je Leona Paraminski dobila tu ulogu i srećan sam zbog toga”, kazao je Bjelogrlić.

Bjelogrlić kaže da se cela ekipa koja učestvuje u nastajanju serije trudi da ne razmišlja preterano o velikim očekivanjima publike, posle izuzetnog uspeha prve sezone “Senki nad Balkanom”.

“Koncentrišemo se na posao. Imamo želju da ispričamo novu priču koja će biti logičan nastavak svega što su gledaoci videli u prvoj sezoni emitovanja serije. Sa druge strane, pokušaćemo da napravimo autonomnu celinu, tako da neko ko nije video prvu sezonu može da gleda ovo što sada snimamo”, kazao je Bjelogrlić i napomenuo da postoji opterećenje zbog uspeha prve sezone serije, prikazane prošle godine.

“Postojala je i neizvesnost nakon okončanja snimanja prve sezone, da li će do gledalaca uopšte dopreti to što snimamo i da li ćemo uspeti u tome što što smo zamislili. Sada se nosimo sa velikim očekivanjima publike, ali bolje je da je tako nego da prva sezona nije imala uspeh kod gledalaca”, rekao je Bjelogrlić.

Za njega nema dileme da je serija “Senke nad Balkanom” čista fikcija koja se poigrava sa istorijskim činjenicama.

“Serija zapravo stavlja istorijske činjenice u kontekst fikcije koju pravi. Važno je da ne iskrivljujemo istorisjke činjenice i da nemamo ambiciju da stvaramo novo tumačenje istorije, već se istorijske ličnosti i fakti stavljaju u kontekst priče koju smo zamislili. Nepotrebno je posmatrati našu seriju uz pitanje ‘Da li je to baš tako bilo?’ Evo, kažem da nije bilo baš tako kao što je u serije predstavljeno, ali kontekst jeste tačan”, kazao je Bjelogrlić.

(nedeljnik.rs)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *