Lični razvoj

Dozvolite Univerzumu da rešava sve za vas!

Život po principima wu wei (nedjelovanja) znači potpuno povjerenje u Univerzum. 

Zašto kažemo “djelovati kroz nedjelovanje”? Zašto bi se sve dešavalo samo po sebi? Kako samo? Odgovor je: Tao stvara svu pozadinu stvari. Jer, sve što vas okružuje nijeste stvorili vi. U najboljem slučaju, možemo roditi sebi slične, koji će stvarno ličiti na  nas po nečemu.  

​Da, ako ćemo iskreno, i rađamo se sami po sebi. Jer se ne pojavljuje čovjek na svijet snagom volje! Kako kažu, čak i ako stavite devet trudnica, sve zajedno ne mogu roditi dijete za mjesec dana. Plod mora da sazri u materici majke i tek kad je spreman – pojavljuje se u svijet Božji. To isto se dešava i sa ostalim stvarima: sve se razvija, raste i strukturira u skladu sa sopstvenim unutrašnjim zakonima. 

Na materijalnom nivou, djeluju zakoni fizike i hemije, a na nivou volje djeluju metakognitivni zakoni. Danas ću vam govoriti o jednom od najvažnijih. On glasi: sreća dolazi spolja, a nesrećnim mi činimo sami sebe.

Ovaj zakon prati ova korekcija: ne treba polaziti od pretpostavke da svaki čovjek teži da bude srećan. Uopšte ne. Prvenstveno se trudimo da preživimo. Adaptiramo. A vrijednosti razvoja i samorealizacije dolaze kasnije, i ne dolaze svima.

Ovde, naravno, posebnu ulogu igra nacionalni mentalitet. Istraživači World Values Survey dijele vrijednosti u dvije grupe: vrijednosti preživljavanja i vrijednosti samoizražavanja. Tako da smo mi bliže polu vrednosti preživljavanja (suprotno samoizražavanju). A da li ljudi koji se bave stalnim preživljavanjem mogu biti srećni? Tačno, ne.

Zbog toga, ako želite da vam se desi nešto dobro – prvo ne treba da radite sledeće:

– budete u stanju čekanja (pomoći, spasenja, bilo čega);

– uznemiravate se, nervirate, brinete, osjećate nespokojstvo;

– očekujete garancije, kompenzacije, zahvalnosti;

– tajite uvrede;

– manipulišete;

– stvarate kod nekoga osjećaj krivice;

– kontrolišete bilo šta i bilo koga;

– plašite se.

Odakle kod nas ove pogubne navike? Sve su nastale od straha od života, od osjećaja usamljenosti, od nevjerovanja u sebe i u dobrotu Univerzuma. A Svemir odražava svakog čovjeka po principu: ako nema dovoljno vjere u tebi, tada ni Postojanje ne vjeruje u tebe.

Da biste stekli sreću, treba da prestanete da je želite.

Ljubav je glagol, a ne imenica. Ljubav treba živjeti i dijeliti, a ne čekati i tražiti. Kako je E. M. Remark rekao ( muškarcima je govorio, iako u našem vijeku to više nije važno): “Ako ti treba žena – idi i dovedi je.”

Ili se samorealizuješ, ili preživljavaš. San – je unutrašnji kompas, a samorealizacija je praksa ostvarenja sna. Ne treba sanjati umjesto stvarne samo-realizacije: to je isto kao da sanjate o svojoj veličanstvenoj sahrani. Za mene je bolje štedjeti novac za svoje poduhvate, za ostvarenje sna, nego za sahranu. Iako mislim da se milioni mojih sunarodnika sa mnom neće složiti.

Samo dozvolite Univerzumu da vas učini srećnim. A srećan može biti samo čovjek koji realizuje sebe, svoje predodređenje, svoje sopstvo, smisao svog pojavljivanja u ovom svijetu.

Uzgred, nećete imati drugu takvu priliku. Samo ovdje i samo sada.

bebamur.com