DruštvoVesti

Donete NOVE MERE koje se tiču tržnih centara i đaka (VIDEO)

Na sednici Kriznog štaba odlučeno da se otvore tržni centri i da se đaci vrate u školske klupe. Tiodorović: Ima i jedno ali.

Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović izjavio je, obraćajući se medijima nakon današnje sednice Kriznog štaba, da je situacija i dalje vanredna, iako se uočava blag pad novih slučajeva. Takođe, kako je rekao, smanjuje se broj pregleda.

Ali, napomenuo je da ne treba zaboraviti da su bolnice i dalje pune. Ako se ovaj trend nastavi, može se očekivati da neke stvari mogu biti dopuštene, objasnio je on.

“Pre svega se misli na to da tržni centri mogu da rade od ponedeljka, ali samo ako se ovaj trend opadanja nastavi. Smatramo da je vreme da se onlajn nastava smanji, odnosno da se đaci vrate u školske klupe od 19.4”, rekao je dr Tiodorović i dodao da ugostiteljski objekti u tim centrima i dalje ostaju zatvoreni.

“Sve mere, koje se tiče prevencije koronavirusa – držanje distance, nošenje maske i dezinfekcija ostaju na snazi i moram reći da nam je spas vakcinacija”, rekao je on.

“Mi smo možda i najbolji u Evropi po broju vakcina koje nudimo i po odzivu stanovnika. Ali, ne zavisi to samo od nas, već i od isporuka. Nadam se da će se ugovori ispoštovati i da ako bi tako bilo moći ćemo za mesec ipo do dva da stignemo do onoga što zovemo kolektrivni imunitet, sa vakcinisanim i onim koji su preboleli”, rekao je Tiodorović.

Želeo sam da kažem da ima malo optimizma, dodao je on.

Na pitanje B92.net da li bi Krizni štab podržao ideju da se vakcinisani okupljaju i u većem broju, dr Tiodorović kaže da Srbija nije pusto ostrvo i da će se sigurno i o tome održavati.

“Vidite šta se dešava u Izraelu, bićemo na tom putu i moramo razmišljati o tome, odnosno, kada se dobiju dve doze o tome može i treba da se razmišlja. To je pitanje i za pravnike, i za ljudsaka prava i pitanje etike”, istakao je dr Tiodorović.

Upitan o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa, kaže da je apsolutna preporuka da ona bude obavezna za sve zdravstvene radnike, koji nemaju drugih zdravstvenih prepreka. Ali, istakao je da će se sačekati stav ostalih zemalja, odnosno najpre Evrope, kao i o tome da li će vakcinacija protiv koronavirusa biti obavezna za sve ljude.

(tanjug.rs / b92.net)