Vesti

Doček Pravoslavne Nove godine na 40 lokacija u Novom Sadu

Da je kultura način života i da se bogatstvo različitosti oduvek negovalo u Novom Sadu, dokaz je tome da će posetioci Novog Sada tokom dana i večeras imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu i koncertima, u sklopu Dočeka 7527. koji će biti realizovani u večernjim satima, isključivo u zatvorenim prostorima, širom grada na više od 40 lokacija.

Sanja Ilić i Balkanika, Roby Lakatos, Roman Simović, Lena Kovačević, Partibrejkers, Ritam nereda, Atomsko sklonište, Garavi sokak, Vroom, Zemlja gruva, Sajsi MC, Đorđe Miljenović, Sana Garić, Bitipatibi – mnogo je zvučnih imena uz koje će Novosađani proslavljati 13. januara.

Deo programa za Doček biće besplatan i otvoren za sve posetioce, dok će se za ostale programe kupovati karte na licu mesta.

Buduća Evropska prestonica kulture predstaviće najveće virtuoze violine današnjice.

Roman Simović, koncert-majstor Londonske filharmonije nastupiće u Sinagogi, dok će čuveni Robi Lakatoš u Srpskom narodnom pozorištu predstaviti najznačajnije improvizacije u kojima kombinuje džez, klasičnu muziku i mađarsku romsku muziku.

Novosađani i gosti Novog Sada imaće priliku da uživaju u prepoznatljivom zvuku koji spaja tradicionalno i moderno, ali i u savršenoj izvedbi muzičara Sanje Ilića i grupe Balkanika koji će nastupiti u Pozorištu mladih.

Na repertoaru Dočeka 7527. naći će se i ime dive moćnog glasa Lene Kovačević, miljenice domaće publike koja će publici prirediti koncert u sali NIS-a.

Pravi muzički specijalitet za ljubitelje hard rock/punk rock ritmova biće nastup Atomskog skloništa u Mađarskom kulturnom centru “Petefi Šandor” kao i program koji će biti održan na novosadskom Spensu uz kultne domaće bendove Partibrejkers i Ritam nereda. Njima će se u maloj sali Spensa pridružiti i Planet of Zeus, jedan od vodećih bendova u Grčkoj.

S druge strane, takođe na Spensu, u zapadnom holu, svojevrsni cirkuski kabare, Kabare Bre, izvešće cirkuski umetnici iz Novog Sada.

U najstarijem nacionalnom teatru najmlađima će premijerno biti izvedena opera za decu “Baš čelik”, prema motivima jedne od najpoznatijih srpskih bajki, u izvođenju trupe “Visoko C” kojima će se kao specijalna gošća priključiti na sceni i poznata novosadska glumica Jovana Balašević.

Sana Garić, talentovana umetnica sugestivnog ženskog vokala i Bitipatibi poneće publiku koja poseti ova dva koncerta u Kulturnom centru Novog Sada na posebno muzičko putovanje.

Velika sala Novosadskog pozorišta biće rezervisana za Đorđa Miljenovića (Skaj Vikler), Šamrok bar ugostiće Nemesis – ženski death metal bend, dok će ove godine, elektronsku eksperimentalnu muziku predstaviti Second dream: Benjamin Fehr b2b Sloxxx koji će nastupiti u Matici srpskoj.

Publika će se “vratiti korenima” na “Back to the roots” zabavi u Hali 4 Novosadskog sajma gde će nastupiti velike svetske trens zvezde: lajv ektovi Etnica & Pleiadians (Italija/Španija), E-mantra (Rumunija) i DJ Adept (Rusija).

Novim Sadom proneće se i rege ritam jer će čuveni Del Arno Band nastupiti takođe u sklopu Dočeka 7527. u Studiju M. Istim povodom, publici će najlepše želje poželeti i jedan od najboljih beogradskih bendova Zemlja gruva koji će nastupiti u kulturnoj stanici Svilara.

Prepoznatljive vojvođanske hitove Baneta Krstića i Garavog sokaka slušaćemo u maloj Sali Srpskog narodnog pozorišta.

Sa Malte, pravo u Novi Sad povodom Dočeka 7527. dolazi i Renzo Spiteri internacionalno priznati muzičar, perkusionista, kompozitor i producent, a novosadskoj publici predstaviće projekat “Quintessence” na kamernoj sceni Srpskog narodnog pozoriša.

Grupa Vrooom će u Novosadskom pozorištu izvesti koncert “Erotizam” koji se bavi najjavnijom tabu temom u istoriji čovečanstva, dok će novosadski ansambl Serboplov prirediti jedinstven doživljaj svim ljubiteljima tradicionalne muzike u Kulturnom centru Futog. Poljski džez muzičar Pjotr Damasjevič nastupiće i u sklopu Dočeka 7527. ovoga puta u kafeu Absolut.

Svi obožavatelji lika i dela neprikosnovene Merilin Monro, ovog 13. januara imaće priliku da uživaju u svojevrsnom nastupu Miss Monroe, jedne od najtraženijih imitatorki dive Merilin Monro u maloj sali Pozorišta mladih, dok će se energična Sajsi MC ovog 13. januara fanovima “obraćati” uz podršku DJ BKO u Gerila baru. Neobičan spoj tradicionalnog, balkanskog melosa, veselog ritma i energičnih nastupa koji karakteriše muziku srpsko-hrvatsko-crnogorskog sastava MaiKA, novosadska publika imaće priliku da čuje 13. januara u sali Studio M-a.

U Muzeju Vojvodine biće izveden koncert duhovne horske muzike “Iznad istoka i zapada” uz Hor novosadskog Univerziteta i Hor Saborne crkve “Sveti Georgije”.

Novosadski Bluebirdsi u narodu poznatiji kao Plavi Ptičić, jedan je od najboljih kaver bendova sa ovih prostora nastupiće u Bulevar Books-u 13. januara. Istim povodom, publika će imati priliku i da uživa u Galeriji Matice srpske u mjuziklu „Ko se boji Isadore Dankan”, u režiji Gee Gojak. Vokalno instrumentalni solista Loran Prokopić uz pratnju pijaniste i kompozitora Davida Klemma nastupiće u Američkom kutku. Poznati novosadski bend Josip A Lisac, Bend Čičini čvorci kao i DJ Smuk nastupiće u sklopu drugog novogodišnjeg slavlja u Domu B612. U susret jubileju, Osnovna muzička škola “Josip Slavenski” održaće koncert u Spomen zborci Pavla Beljanskog. Popularni beogradski rep sastav “Prti Bee Gee” ovom prilikom nastupiće u novosadskom klubu MED.

Više o dočeku možete saznati ovde.

(rtv.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *