Magazin

DALAJ LAMA: Ako ovako zamislite ŽELJU, ona će se ostvariti

Koliko trenutno imate važnih želja čije ostavrenje priželjkujete?

Dali će ostavrenje tih želja usrećiti samo vas ili će pozitivno uticati na život drugih ljudi?

Čovek je društveno biće, satkano od ljubavi, želja, emocija… Savremeni užurbani život koji sve više nameće materijalni svet naspram duhovnog, u nama svakodnevno budi želje od kojih su većina egoistične i materijalne prirode.

Želimo novi auto, stan, dom, novac, najnoviji model telefona, putovanja na egzotične destinacije… Sve naše želje povezane su isključivo sa nama. U tom beskonačnom nizu želja prestajemo da budemo slobodni. Kada se jedna želja ispuni, mi odmah kreiramo sledeću i više ne uživamo u želji koja se ostvarila. Postajemo”robovi” vlastitih želja.

Kako bi se vaše želje ostavrile važno je d auspostavite prioritete i da se podsetite koje vas želje čine trenutno srećnim, a koje su preduslov za zadovoljstvo i radost vaše duše. Tokom zamišljanja želje ne zaboravite na kosmičkopravilo koje se održalo vekovima – Poželi drugome samo ono što želiš sebi.

Ovo pravilo je zakon LJUBAVIkarme i Univerzuma. Zato je važno, kako poručuje Dalaj Lama da razvijamo saosećanje i da sa svakom svojom željom zaželimo  nešto lepo i za drugoga ili za sve ljude na zemaljskoj kugli.

Dalaj Lama je govorio o razvijanju saosećanja na sledeći način:

“Otkrio sam da najveći stepen unutrašnjeg spokoja potiče od razvoja ljubavi i saosećanja. Što više brinemo za sreću drugih, to je veći naš vlastiti osećaj blagostanja. Kultivisanje bliskog i razvijanje srdačnog osećanja za druge automatski olakšava um. To je krajnji izvor uspeha u životu.”

Pomišljanjem dobrih i lepihželja za svoje bliske ljude, molitva za njih i ceo svet doneće vam spokoj i pozitivnu energiju, kao i brže ostvarenje vaših vlastitih želja.

Pratite sledeće Dalaj Lamine reči:

“Ako želite da iskusite mir, obezbedite mir za drugog.
Ako želite da znate da ste na sigurnom, recite drugom da zna da je na sigurnom.
Ako želite bolje razumeti naizgled nejasne stvari, pomozite drugom da bolje razume.
Ako želite da izlečite sopstvenu tugu ili bes, potrudite se da izlečite tugu ili bes drugog.”

Lovesensa