Magazin

Da li je vaš partner emocionalni manipulator?

Manipulatori vešto iskorišćavaju vašu ranjivost, a kada reagujete na njihovo loše ponašanje, počinju da se izvinjavaju i obećavaju promene.

Većina žena poveruje svom partneru da će se promeniti i da je ovo samo prolazna kritična faza, ali kada jednom uđete u taj začarani krug manipulativnih odnosa, teško iz njega izlazite.

Da li partner ismeva vaša osećanja i često morate da se izvinjavate za svoje ponašanje? Ako je odgovor potvrdan, onda je verovatno da imate odnos sa emocionalnim manipulatorom.

Biti Kohen, psihoteraput i pisac, veruje da se emocionalni manipulator može prepoznati po sledećim karakteristikama:

1. Da li se vaš partner ismeva vaša osećanja?

Emotivni manipulatori bave se samo svojim ličnim potrebama i željama. Svi vaši pokušaji da vodite iskren razgovor u trenucima kada se osećate uvređeno ili podcenjeno, grubo se prekidaju pod izgovorima da vi ne razmišljate ili da ste previše glupi.

Psiholog Patti Blue Haies napominje da “njihova smirenost, u kombinaciji sa vašom povišenom emocionalnošću ili osetljivošću, može da vas zavede i izazove sumnju u sebe. Čak počinjete da se pitate – možda je stvarno u pravu. “

Emocionalni manipulator ni u jednom slučaju neće tražiti oproštaj od vas; naprotiv, pokušaće da prebace krivcu na vas i nateraju vas da sumnjate u sopstvene emocije. Ako se stalno pitate da li preterujete i sve previše primate k srcu, onda je vreme da preispitate svoju vezu.

2. Da li vam partner ruši samopouzdanje?

Ako vas partner u javnosti stalno ponižava ili podsmeva, onda je on najverovatnije emocionalni manipulator. Takvi pojedinci koriste vašu nesigurnost, ali često nije lako otkriti njihove suptilne manipulacije. Vaši poznanici i prijatelji mogu biti sigurni da se on samo “šali”, ali vi sve te komentare bolno proživljavate.

3. Da li partner misli da ste vi odgovorni za njegovo/njeno loše ponašanje?

Emotivni manipulator ni u jednom slučaju neće preuzeti odgovornost za svoje postupke. Naprotiv, on će pokušati da razotkrije sve kao da je njegov čin samo odgovor na vaše “loše ponašanje”. Njegova glavna svrha je da vas natera da sumnju u svoj stav.

Na primer, jednostavno pitanje da li je plaćao račune za struju mogao bi da ga prouzrokuje talas “opravdanog” besa. Na primer, znate da sada doživljava intenzivan stres na poslu i jednostavno nema vremena da se brine o tako beznačajnim stvarima.

4. Da li partner odbija da razgovara sa vama?

Emotivni manipulator stalno koristi ponižavajuće izraze poput “Još uvek ništa ne razumeš”. Stvar je u tome što on samo ne želi iskren razgovor. Cilj mu je da se osećate manje pametnim u odnosu na njega.

Sa druge strane, čak i ako ne govori o svojim potrebama, emocionalni manipulator postaje ljut kada nemate želju da mu udovoljite.

5. Da li od sebe uvek pravi žrtvu?

Emotivni manipulatori vode računa samo o sebi, tako da ako takvoj osobi kažete da ste imali loš dan na poslu, umesto da vas uteši, počeće da govori da mu je dan bio još gori.

6. Da li partner obežava da će se promeniti tek kada dođe do tačke pucanja?

Emotivni manipulator intuitivno oseti one trenutke kada vam je “čaša prepuna” i kada se spremate da raskinete odnos. Onda nastaje čarolija izvinjavanja i lažnih obežanja. Sve bi uradio kako ga ne biste napustili. Ako mu pružite novuu šansu, a niz manipulacija se ponovo dogodi, razmislite o sledećem – Da li je vredno trošiti život i zdravlje na toksičan odnos?

Ljubav nije bol, već večna lepota!